Arthur Dupon komt weer boven water

Arthur Dupon werd afgelopen weekend 21ste in Anzegem. Het was nog maar zijn tweede koers bij de beloften en elite zonder contract. © Benny Proot
Redactie KW

Het was behoorlijk stil rond Arthur Dupon tot nu toe, maar vorige zaterdag kwam de eerstejaarsbelofte met een 21ste plaats in Anzegem weer boven water. Best knap, zeker als je bedenkt dat het nog maar zijn tweede koers van het seizoen was. “Koersen zonder deftige voorbereiding heeft geen zin”, aldus de Diksmuidenaar.

Voor Arthur Dupon is het momenteel nog wat zoeken. De 18-jarige wielrenner uit Leke zit in het zesde jaar orthopedische technieken aan het Vesaliusinstituut in Oostende en kan door zijn stage maar weinig trainen. “Het is vroeg beginnen en laat eindigen”, verklaart Dupon. “Voor de fiets blijft er in de week niet veel tijd meer over. Daarom heb ik ervoor gekozen om tijdens het weekend goed te trainen in plaats van wedstrijden te betwisten. Koersen zonder deftige voorbereiding heeft toch geen zin. Dan denk ik dat een stevige trainingsrit nuttiger is. Daardoor heb ik dit seizoen wel nog maar twee wedstrijden kunnen afwerken.”

Gent-Staden

“Mijn eerste was Gent-Staden, maar dat was niet echt een cadeau om mee te openen. Zeker niet als eerstejaars. Het niveau lag er best hoog en er werden al snel waaiers getrokken. Lang heb ik niet kunnen meerijden. Dan ging het zaterdag, in Anzegem, al een pak beter. Ik kon vrij goed volgen en reed uiteindelijk naar de 21ste plaats. Een prestatie waar ik tevreden mee ben. Ik had zelfs het gevoel dat ik nog wat over had.”

“Koersen zonder deftige voorbereiding heeft weinig zin”

De belofte van Baguet-MIBA-Indulek-Derito CT vond er ook een parcours meer op zijn maat terug. Liever dan te beuken tegen de wind en te rijden op het kantje, zoekt Dupon de bergen op. “Ik ben niet al te groot en eerder een lichtgewicht. Klimmen ligt me dus wel en ik doe het ook graag. In de zomer zou ik wat meer in de Ardennen gaan trainen en daar een paar koersen meepikken. Maar dat is nog ver weg natuurlijk. Eerst kijken hoe het de komende maanden verloopt.”

Niveautje hoger

En vanaf volgende week zal de eerstejaarsbelofte pas echt kunnen inschatten hoe ver hij staat. Dit weekend zal hij door schoolverplichtingen niet in competitie aantreden, maar vanaf dan mogen we hem terug wekelijks op de koers verwachten. “Ik kijk er wel naar uit”, knikt Dupon. “Al is het ook een beetje afwachten hoe het zal verlopen. Vorig jaar reed ik een paar keer top tien bij de junioren, maar dit is toch nog een niveautje hoger. Echte ambities of koersen waar ik naar uitkijk, heb ik dan ook nog niet. Ik zal steeds proberen om er het beste van te maken en wil me in de eerst plaats zoveel mogelijk amuseren”, besluit Arthur Dupon. (BVS)