Arno Debeir ziet wegseizoen als test voor de winter

Arno Debeir start zondag in de Elfstedenronde. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Bram Vanlerberghe

Arno Debeir rijdt sinds januari voor profploeg Marlux-Bingoal. Dat combineert hij nog eens met hogere studies aan Howest. Een zware combinatie die vooralsnog goed lukt. “Al ben ik nu nog minder thuis”, lacht Arno.

Arno Debeir is aan zijn eerste wegseizoen bij de beloften bezig. In Merkem en Zerkegem eindigde de Torhoutenaar onlangs nog in de top vijftien. “De koersen dienen enkel als voorbereiding. De uitslag telt dus niet, al is het voorlopig goed meegevallen.”

“De koersen dienen enkel als voorbereiding. De uitslag telt dus niet, al is het voorlopig goed meegevallen”

Op zijn voorbije veldritseizoen blikt hij dan weer met gemengde gevoelens terug. “Mijn startpositie was vooral een probleem. Tegen het einde van het seizoen kon ik echter enkele UCI-punten in Luxemburg pakken, waardoor ik meer vooraan kon starten.”

“Op de weg voel ik me zeker niet slecht. In de kersmiskoersen probeer ik meteen zoveel mogelijk koers te maken in functie van komende winter. Ik probeer alvast zo weinig mogelijk in het peloton te zitten. Dat lukt, want de afgelopen koersen was ik telkens mee in de eerste of tweede groep.”

Minder vrijheid

Voorheen speelde de rug hem nog parten, maar dat euvel lijkt verleden tijd. “Ik heb een heel eind gesukkeld met de rug door een spierscheur in het bovenbeen. Daardoor vermeed ik dat been, waardoor ik scheef op de fiets zat. Maar nu doe ik daarvoor heel wat oefeningen.”

Zo kan de blik op de toekomst gericht worden. In januari volgde de stap naar het profteam van Marlux-Bingoal. Daar rijdt hij onder meer samen met Michael en Dieter Vanthourenhout, Kevin Pauwels en Eli Iserbyt. “Voordien zat ik bij de jeugdploeg en daar had je iets meer vrijheid. Nu zit ik met profs samen. Zelf moet je dan ook professioneler worden, anders lukt het niet. Op de ploegtrainingen en stages kom ik die andere profs wel tegen. Ze zijn ook een voorbeeld voor mij. Ze zijn ook nog redelijk jong en zullen ook niet meteen voor trainer spelen.”

Studies

Dat doet voornamelijk Marc Hemeryck, trainer van Gianni Vermeersch en ex-coach van Klaas Vantornout. “Hij is ook dokter en ik kan dan ook niet beter zitten. Als je een probleem hebt of eens ziek bent, ben je meteen geholpen.”

Vanaf dit jaar combineert Arno het wielrennen met hogere studies. “Ik studeer Toegepaste Informatica aan Howest in Brugge. Nu ben ik nog minder thuis. Ik moet ook heel wat oefeningen maken, waardoor ik voor het overige nog weinig tijd over heb, maar voorlopig lukt die combinatie redelijk”, besluit de Torhoutse belofte, die zondag aan de start van de Elfstedenronde staat.