Arne Vermeersch maakt zich op voor crossseizoen

Arne Vermeersch. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Dit weekend trapt tweedejaarsbelofte Arne Vermeersch (19) zijn veldritseizoen af. De Zonnebekenaar, die als individueel renner fietst, combineert zijn sport met een fulltime job en fietst vooral voor zijn plezier. “De fiets is een ideale uitlaatklep voor me.”

Woensdag stond in Zonnebeke de jaarlijkse wedstrijd voor beloften en elite zonder contract plaats. Arne Vermeersch stond in eigen gemeente niet aan de start. “Ik werk sinds vorig jaar fulltime bij Opel Lepla in Wervik. Dus in de week kan ik amper koersen. De combinatie met mijn sport verliep in het begin wat moeilijk, maar de fiets is nu een ideale uitlaatklep voor me.”

“Ik werk sinds vorig jaar fulltime bij Opel Lepla in Wervik. Dus in de week kan ik amper koersen”

Arne fietst nu vooral voor zijn plezier. Hij combineert al enkele jaar het veldrijden met strandraces. In 2016 kroonde hij zich zelfs tot Belgisch kampioen strandrace bij de junioren. Het jaar voordien was hij al tweede. “Een toffe herinnering en misschien wel het hoogtepunt uit mijn carrière. Dit weekend trap ik eindelijk mijn veldritseizoen af. Zaterdag start ik in Steenhuffel en zondag in Kessel. Ik cross vooral in het B-circuit. In een categorie hoger nemen er immers beloften deel die halve profs zijn. Doordat ik een vaste job heb, is het voor mij niet mogelijk om op dat niveau mee te draaien. Enkel in een aantal A-crossen, zoals Zonnebeke, start ik.”

Zus Eva

Vanaf december neemt Arne dan ook aan strandraces deel. “Ik doe beide graag en kan gewoon niet kiezen. De technische ervaring die ik heb vanuit de cross, helpt me ook bij de strandraces. Ik neem deel aan wedstrijden in België, Nederland en Frankrijk. Als het lukt, probeer ik de week voordien het parcours eens te verkennen. De wedstrijden in Frankrijk en Nederland liggen me normaal beter. Daar wordt er meer in het zand gereden en dat doe ik gewoon graag. Wat mijn doelen zijn? Vorig jaar eindigde ik meestal tussen een 20ste en 30ste plaats bij de elites. Dit herhalen zou echt mooi zijn.”

“Als 15-jarige neem je het dan op tegen rensters die vaak dubbel zo oud zijn. Toch kon ze vorig jaar de cross in Zonnebeke uitrijden”

Arne heeft ook nog een crossende zus Eva, die ook vaak deelneemt aan strandraces. “De voorbije twee jaar moest ze als dames junior onmiddellijk bij de elites rijden. Als 15-jarige neem je het dan op tegen rensters die vaak dubbel zo oud zijn. Toch kon ze vorig jaar de cross in Zonnebeke uitrijden. Nu is ze eerstejaarsbelofte en hopelijk heeft ze opnieuw wat progressie gemaakt. Toch primeren de prestaties niet bij ons. Slechte wedstrijd? Op naar de volgende. Plezier op de fiets, dat is het belangrijkste voor ons”, besluit Arne. (Simon Dekaezemaker)