André Greipel wint openingsetappe en is de eerste leider

© (Foto Belga)
Redactie KW

De 35-jarige André Greipel (Lotto Soudal) heeft woensdag de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour, met start en aankomst in Buggenhout na 178,8 kilometer, gewonnen. De Duitser haalde het in een massasprint van de Italiaan Riccardo Minali en Tim Merlier. Timothy Dupont werd vierde. Greipel is meteen ook de eerste leider van deze rittenkoers. In Buggenhout behaalde de Duitser, na twee zeges in de Tour Down Under en twee overwinningen in de Vierdaagse van Duinkerke, meteen zijn vijfde zege van het seizoen.

Na zowat 25 kilometer koers trokken, ondanks het hoge tempo in de groep, zes renners in de aanval. Dat waren Aimé De Gendt, Kenny Molly, Dieter Bouvry, Connor Dunne, Giovanni Carboni en Michael Boros. Zij sprokkelden al vlug een voorsprong van 2:30 op de grote groep. De zes telden bij het aansnijden van de voorlaatste plaatselijke ronde, van 43 kilometer op en rond de Provinciale Baan van Buggenhout, nog 1:45 op het peloton. Daarin waren vooral de renners van Lotto Soudal, voor André Greipel, op de voorwacht te zien. Zij kregen in de slotronde de steun van de mannen van Vital Concept, die met Bryan Coquard binnen hun rangen, eveneens aanstuurden op een massasprint.

De zes vroege vluchters begonnen met nog slechts één minuut voorsprong op de grote groep aan de ‘Gouden Kilometer’. De grote groep bleef knabbelen aan de achterstand en ook de valpartijen volgden elkaar ook op. Bij een eerste val waren onder andere Michael Van Staeyen en Julien Morice betrokken. Wat verderop sloegen onder meer Magnus Cort Nielsen, Gerben Thyssen en Jorge Cubero tegen de grond. Voor Giovanni Carboni en Dieter Bouvry ging het voorin veel te snel en zij moesten de kopgroep laten voor wat hij was. Het was Dries De Bondt die, op 9 kilometer van de finish, de aanzet gaf voor een algemene hergroepering. Daan Soete trachtte de aangekondigde massasprint nog te ontregelen maar slaagde daar niet in. De groepssprint werd ontsierd door een nieuwe valpartij in de laatste rechte lijn waarbij nu onder andere Jonas Rickaert, Luca Wackermann en Cedric Beullens betrokken waren. De Lottotrein was dan echter al lang vertrokken en André Greipel bleek andermaal de sterkste van het pak.

De Duitser vertrekt donderdag met de blauwe leiderstrui in de etappe met start in het Oost-Vlaamse Lochristi en aankomst na 150,4 kilometer op ‘De Wandelaar’ in Knokke-Heist.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier