Alveringemnaar Steve Cornette koerst voor eigen volk

Steve Cornette, als aspirant bij de betere West-Vlamingen, kent een moeilijke campagne. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voor tweedejaarsnieuweling Steve Cornette staat zaterdag één van de belangrijkste afspraken van het jaar op het programma. De 16-jarige Alveringemnaar hoopt voor eigen volk zijn moeilijk seizoen achter zich te laten. “Ik zal afwachtend koersen, maar kan misschien op het laatste iets proberen.”

Steve Cornette heeft een snertseizoen achter de rug. De jonge renner van Zannata-Galloo CT Menen werd meermaals afgeremd door pech, in alle vormen en maten. Zo klapte hij in de Prins der Nieuwelingen hard tegen het asfalt. “Bij die val heb ik dan ook nog mijn voorwiel op vijf plaatsen gebroken, terwijl ik pas een paar nieuwe wielen had. Dat andere nieuwe wiel ging niet veel later trouwens ook kapot”, zucht Steve. De tegenspoed begon bovendien steeds meer invloed te hebben op de prestaties van de nieuweling. “Die pech zat na een tijdje echt in het hoofd. Ook die zware valpartij is in mijn hoofd gekropen. Het is de eerste keer dat ik zoiets voorheb, maar het is natuurlijk ook de eerste keer dat ik zoveel pech heb.”

Twee weken geen koers

De afgelopen maanden kon de Alveringemnaar amper een koers uitrijden. Uiteindelijk besloot hij in de loop van augustus om de riem er een paar weken af te leggen. “Ik heb toen tegen mijn papa gezegd dat het zo geen zin had. Ik bleef twee weken zonder koers, maar bleef wel rustig trainen.” Cornette denkt dat het ergste leed nu geleden is. De wedstrijd van afgelopen zaterdag in Desselgem lijkt dat ook te bevestigen. “Na een kleine drie maanden heb ik eindelijk weer kunnen uitrijden. Ik heb op het laatste wel op de tanden moeten bijten, daar in Desselgem. Voordien keek ik in volle inspanning te veel naar mijn hartslag. Tijdens een training is dat wel belangrijk, maar in koers is dat toch niet de bedoeling.”

“Het is altijd plezant als er veel bekenden komen kijken”

Ongeveer elke renner geniet van wedstrijden in eigen streek. Dat is voor Steve Cornette uiteraard niet anders. “Zaterdag is het inderdaad kermiskoers in Alveringem. Ik kijk er zeker naar uit, want het is altijd plezant als er veel bekenden komen kijken. Er zal meer familie aanwezig zijn dan anders, maar ook veel andere mensen uit mijn omgeving zullen zeker kijken. Ze wonen gewoon langs het parcours.” De omloop heeft vanzelfsprekend geen geheimen voor Cornette, al zit er geen passage langs zijn voordeur in. “We zullen wel vlak langs mijn wijk passeren, hoor. In de straat zelf zou nogal moeilijk zijn, want het is een doodlopende straat. (lacht) Het is een normaal parcours, maar de aankomst aan ‘t Potje Paté is wel vals plat omhoog.”

Uitrijden

Over de eigen ambities doet de thuisrenner geen stoute uitspraken. “Ik hoop in de eerste plaats terug uit te rijden, de uitslag zien we dan nog wel. In het begin zal ik zeker afwachten, maar misschien kan ik op het laatste wel eens iets proberen. We zullen wel zien.” Diezelfde tactiek hoopt Cornette ook volgend seizoen bij de juniores toe te passen. “Ik zal gewoon de koersen moeten proberen meerijden met het peloton. Als ik een goed seizoen heb – zoals de vorige jaren – dan kan ik af en toe eens meeschuiven in een groepje. Ik blijf volgend jaar trouwens bij Zannata-Galloo CT Menen. Ik zit er al drie jaar en voel me echt goed in de ploeg. Er is dus zeker geen reden om te veranderen”, besluit de tweedejaarsnieuweling. (ACL)

Op zaterdag 15 september organiseert VC Alveringem 2000 de Herfstprijs voor nieuwelingen. Alle koersformaliteiten hebben vanaf 14.15 uur plaats in zaal Rethorica. De start is om 15.30 uur en de aankomst bij Potje Paté is rond 17.15 uur gepland. Parcours (66 km of 12 ronden) : Putstraat, Dorpsplaats, Nieuwstraat, Oerenstraat, Westover, Fortem, Hoogstraat, Putstraat. (GVP)