14de Guido Reybrouck Classic wordt geen Strade Bianche

Foto : vlnr Philippe Vilein, Germain De Gruyter, Hubert Van Nieuwkerke
Redactie KW

Dit weekend is Damme weer in de ban van het wielrennen. Voor de veertiende maal wordt in het polderstadje de Grote Prijs Guido Reybrouck georganiseerd en dat betekent kilometers kasseien trotseren en in open vlakte tegen de wind beuken. Zondagnamiddag gaat de organisatie op zoek naar een opvolger van Remco Evenepoel

Evenepoel kon vorig jaar de dertiende editie van de internationale UCI-klassieker voor juniores op zijn naam schrijven. Jasper Philipsen, Dylen Groenewegen en Jens Debusschere zijn andere namen van renners die furore maken in het profpeloton, maar ook ooit triomfeerden in Damme.

Dit jaar hebben we weer een parcours uitgetekend om duimen en vingers bij af te likken

“Dit jaar hebben we opnieuw een parcours uitgetekend om duimen en vingers bij af te likken”, vertelt Hubert Van Nieuwkerke, voorzitter van het organisatiecomité De Vredespurters. “Het worden 128 kilometers verdeeld over een omloop in lijn van 90 kilometer en vijf plaatselijke rondes van bijna acht kilometer. Er volgt eerst een aanloop vanaf de markt van Damme naar de officiële start aan de Platheulebrug. Vanaf daar volgt na een kleine tien kilometer de eerste kasseistrook De Waterpolder. Die ligt er dit jaar uiterst slecht bij. De stenen zijn er als het ware zomaar neergegooid over een lengte van 700 meter. Daarna gaat het richting Donk waar een tweede strook kasseien van ongeveer een halve kilometer wacht, die echter dit jaar heraangelegd is. Daar valt de moeilijkheid nog mee. Dat kan echter niet gezegd worden van de twee stroken bij Ten Torre. In totaal moet er over één kilometer gedokkerd worden om anderhalve km later Oedelemberg aan te vatten. Die is niet zolang, maar gaat wel in stijgende lijn en het is er heel nauw. Daar gaan de sterkste renners meestal even doortrekken, maar een vijftal kilometer verder komen de stenen van de Brieversweg aan de beurt. Dat zijn 1800 meter kasseien die er ook slecht bij liggen en waar geen beschutting kan gevonden worden tegen de wind. Via de Pijpeweg en de Weststraat is de eerste ronde beëindigd. Deze ronde wordt nogmaals gereden met alle moeilijkheden in dezelfde volgorde.”

In principe hadden we er in de plaatselijke ronden nog een extra kasseistrook van anderhalve kilometer dwars door het domein Ryckevelde bij kunnen nemen, maar we zijn teruggefloten door de wielerbond. Men wilde er geen tweede Strade Bianche van maken

“De vijf plaatselijke rondes lopen over de Damse Vaart-Zuid naar de Polderstraat, Broekweg, Aardenburgseweg, Pijpeweg en 500 meter kasseien van de Kerkstraat met aankomst aan de markt van Damme. In principe hadden we er nog een strook van anderhalve kilometer bij kunnen nemen, dwars door het domein Ryckevelde langs het kasteel, maar we zijn teruggefloten door de wielerbond. Er kwam ook een stukje van 50 meter grindweg in voor en de controleurs wilden er geen tweede Strade Bianche van maken.”

Deze GP Guido Reybrouck is een wedstrijd die bij vele teams met stip staat aangeduid. “Dit jaar hebben we opnieuw veel teams moeten ontgoochelen. In principe zijn de eersten de besten, maar dit jaar hebben we gekozen voor een gezonde mix van dertien Vlaamse en twaalf buitenlandse ploegen. Opvallend bij de buitenlanders zal het Poolse jeugdteam CCC zijn. Maar ook een contingent Nederlanders en Britten zal niet ontbreken. Daardoor mag onze erelijst gezien worden. De meeste winnaars zien we later terug verschijnen in de uitslagen van de voorjaarsklassiekers in Vlaanderen. Daarom dat de weinige plaatsen in onze koers zo gegeerd zijn door die buitenlands ploegen. Iedereen wil hier rijden.”

Wielerweekend

Naast de Guido Reybrouck Classic voor juniores organiseren de Vredespurters in het weekend van 17 en 18 maart 2018 ook een tweedaagse voor nieuwelingen (15 en 16-jarigen) onder de naam Memorial Dirk Bisschop. Zij koersen op zaterdag 55 en op zondag 60 kilometer in plaatselijke ronden rond Damme-centrum. Meer informatie over deze wielerwedstrijden staat op www.grclassic.be. (GD)