Wat verdienen onze coureurs aan prijzengeld ?

10/11/17 om 06:00 - Bijgewerkt om 08:44

Hoeveel prijzengeld een West-Vlaamse profwielrenner in één seizoen bijeenrijdt? Dat wilden we wel eens weten. Wat blijkt: Yves Lampaert bracht in 2017 de meeste euro's in het laatje, ook topknechten Julien Vermote en Tim Declercq verdienden goed hun boterham en financieel is het interessanter om een kermiskoers te winnen dan achtste te worden in een topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen.

Met behulp van de technische gids bij alle wedstrijden en de officiële barema's van de Internationale Wielerfederatie (UCI) en de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) berekenden we hoeveel prijzengeld onze West-Vlaamse profrenners in 2017 bijeenreden. Ploegentijdritten en startpremies telden we niet mee. Het resultaat vind je op de volgende pagina's. Let wel: dit zijn niet de bedragen die de renners uiteindelijk ontvingen. Het prijzengeld in het wegwielrennen gaat immers niet integraal naar de renner zelf. Het wordt verdeeld onder de ploegmaats en vaak ook het personeel van de wielerploeg. Om één en ander te duiden, gingen we te rade bij Hans De Clercq, ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise, en Wim Lagae, een gewezen West-Vlaamse jeugdwielrenner en nu doctor in de Economische Wetenschappen die als sportmarketeer verbonden is aan de KU Leuven.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!