Wat kan Michael Vanthourenhout zondag in ‘zijn’ Valkenburg?

Michael Vanthourenhout kijkt wezenloos voor zich uit. Wat wordt het zondag met hem op het WK? © BELGA
Tom Vandenbussche

En plots stonden de sterren bij die van Marlux-Bingoal weer gunstig. Na zijn derde plek in Hoogerheide is Michael Vanthourenhout (24) zondag immers een te duchten medaillekandidaat op het WK in Valkenburg. “Maar met top vijf zouden we al tevreden zijn”, zegt zijn trainer Mario De Clercq.

“Twee weken geleden hebben we Michael naar Calpe gestuurd om er een weekje te trainen in functie van het WK en dat is duidelijk goed aangeslagen”, vertelt Mario De Clercq. “Tot de dag voor Nommay heeft hij hard getraind en toch had hij in Frankrijk geen last van die zware arbeid. Positieve signalen. Vorige week hebben we die lijn in iets mindere mate doorgetrokken. En ook dat is goed gelukt. Die derde plaats in Hoogerheide is daar het bewijs van. Deze week hebben we niet meer veel gedaan. Met dit weer moet je sowieso ook niet meer te zot doen. Alleen dinsdag heeft Michael nog een uur of drie getraind.”

Op zijn lijf

“Ik werk nu anderhalf jaar samen met Michael. En natuurlijk wordt er geregeld over de kampioenschappen gepraat. Je moet hem ook niet te zenuwachtig maken, maar het is de realiteit dat het WK hem dit seizoen een stuk beter ligt dan het BK. In Valkenburg vindt hij heuvels én enkele vettige stroken waarbij er techniek aan te pas komt. Dat is op zijn lijf geschreven. Eigenlijk is het heel simpel: Michael is een heel groot talent, maar zijn hoofd moet erop staan. Als hij ergens mee bezig is, is hij ook meestal echt goed.”

“In Valkenburg vindt hij heuvels én wat vettige stroken waar er techniek aan te pas komt. Dat is op zijn lijf geschreven”

“Michael is niet de man die de grote trainingsvolumes verdraagt. Je kunt hem nog het best vergelijken met Klaas Vantornout: een frêle crosser. Maar moet je hem dat verwijten? Oké, zijn seizoen is onregelmatig, maar niet elke crosser heeft nu eenmaal dezelfde ingesteldheid, dezelfde motor… Michael is zoals hij is. Klaas heeft het vroeger ook zo gedaan en volgens mij op die manier het maximum uit zijn carrière gehaald. We mogen ook niet vergeten dat Michael nog maar 24 is. We zitten voor tien jaar met hem gebeiteld. Er is nog een zee van tijd.”

Zeker top vijf

“Ik zou heel tevreden zijn als Michael zondag in de top vijf eindigt”, beklemtoont De Clercq. “Ja, het zou een ontgoocheling zijn als dat niet lukt. Waar in de top vijf zien we dan wel. Het podium? Hopelijk, hé. Dat is een droom. De wereldtitel is uitgesloten. Van der Poel is outstanding en als hij het niet wordt, zal het Van Aert zijn. Ook de tweede plaats is normaal niet uitgesloten, maar het is en blijft een kampioenschap. De twee topfavorieten rijden enkel voor goud, de tweede plek interesseert hen niet. Mocht één van hen al in het begin weggereden worden, kan dat perspectieven openen voor de rest.”

Die andere medaillekandidaat bij Marlux-Bingoal is Eli Iserbyt. Bij de beloften weliswaar. De Clercq: “Het zal heel spannend worden tussen hem en Tom Pidcock. Ik zag de rondetijden van Hoogerheide en volgens mij zouden ze zonder de pech van de Brit samen naar de finish gereden zijn. Het parcours in Valkenburg ligt Eli bovendien heel goed, maar Pidcock is ook in orde, hoor!”

Michael Vanthourenhout in Valkenburg: 1ste in 2013 (WB beloften), 1ste in 2014 (WB beloften), 6de in 2015 (WB profs), 3de in 2016 (WB profs).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier