Waregemse broers Leander en Thiemen Vandersteene starten zondag voor eigen volk

© HEIN DEMEYER
Redactie KW

Broers Leander en Thiemen Vandersteene zijn beiden aangesloten bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT. De Waregemse youngsters koersen ondanks hun prille leeftijd al vele jaren en koersen dit weekend voor eigen volk.

Hoe komt het dat jullie zijn begonnen met wielrennen?

Thiemen: “Met mijn oma en mijn opa ging ik veel naar de koers. Ik was een grote fan van Fabian Cancellara en uiteindelijk ben ik zelf ook begonnen. Ondertussen is het mijn zevende jaar.”

Leander: “Omdat mijn broer koerste, begon het bij mij ook te kriebelen. Een jaar nadat mijn broer ermee startte, besloot ik om ook te wielrennen.”

Hoe kijken jullie tot nu toe terug op jullie wielercarrière?

Thiemen: “De eerste koersen werd ik veel gedubbeld. Daarna liep het beter en nu heb ik er niet veel moeite mee om in het peloton te rijden.”

Leander: “In het begin had ik wat schrik. In de eerste koersen werd ik meermaals laatste. Maar ondertussen loopt het een pak beter.”

“In het begin had ik wat schrik. In de eerste koersen werd ik meermaals laatste”

Thiemen: “Als eerstejaarsaspirant werd ik in Bellegem vierde in de sprint. Het was een lastig parcours. In Wallonië waar de parcours ook golvend zijn, werd ik eens derde. We waren met vijf weg waaronder een paar ploegmaten. Het werd een sprint met vijf en daarin kon ik de derde plek bemachtigen.”

Leander: “Als miniem heb ik tweemaal gewonnen. Daarnaast heb ik ook een paar podiumplaatsen behaald, vooral in Wallonië.”

Thiemen: “Vorig jaar kon ik een paar wedstrijden niet mee met het peloton. Mijn fietspositie stond niet op punt. Na een meting bij Fietsadvies Adams liep het terug beter.”

Leander: “Twee jaar geleden ben ik een drietal weken wat ziek geweest en kon ik met moeite het peloton volgen.”

Afgelopen weekend verbleven jullie met je ploeg in Duitsland. Hoe is dat verlopen?

Thiemen: “De vrijdagavond kwamen we aan. De zaterdag stond een tocht van 54 kilometer op het programma.”

Leander: “De eerstejaarsaspiranten deden er wat langer over. De zondag gingen we normaal dezelfde rit doen, maar in omgekeerde richting. Uiteindelijk deden we de training in dezelfde richting als de zaterdag. Het was lastig door de bergen. Maandagvoormiddag vertrokken we terug huiswaarts.”

Hoe trainen jullie in België?

Thiemen: “We hebben dichtbij huis een trainingsparcours. Daarnaast heb ik ook een vast rondje in het heuvelachtige Grijsloke. Meestal train ik als vierdejaarsaspirant driemaal per week. De woensdag is er ploegtraining en daarnaast probeer ik soms met wat vrienden te trainen.”

“In Waregem moet de top tien moet erin zitten met een sterke sprint. Dat ligt me beter”

Leander: “In de Groenbek in Waregem, waar er amper verkeer is, train ik vaak. Zoals Thiemen werk ik de woensdag de ploegtraining af. Aangezien ik nog maar eerstejaarsaspirant ben, is het nog niet nodig om veel te trainen.”

Thiemen: “Samen trainen doen we amper. Het leeftijdsverschil is daarvoor te groot. Maar toch sluiten we niet uit om er eens samen op uit te trekken.”

Wat verwachten jullie van dit seizoen?

Thiemen: “Donderdag vang ik het seizoen aan met het PK tijdrijden in Ruddervoorde. Tijdrijden is niet echt mijn ding, maar toch hoop ik om een top-15 te behalen.”

“Zondag start ik dan in Waregem, een thuiskoers. Een top tien moet erin zitten met een sterke sprint. Dat ligt me beter.”

Leander: “Voor mij is er nog geen PK tijdrijden. Net zoals mijn broer start ik zondag in Waregem. Een topvijfplaats moet mogelijk zijn.”

Thiemen: “Hopelijk word ik geselecteerd voor het Vlaams kampioenschap. Het PK op de weg waar je verplicht aan moet deelnemen staat ook met een rode stip aangeduid. Daarnaast kijk ik ook uit naar de wedstrijd in Bellegem binnen twee weken.”

Leander: “De kampioenschappen vormen voor mij een groot doel. Ik kijk ook uit naar een paar wedstrijden in Wallonië. Bellegem zie ik zoals mijn grotere broer ook wel zitten.”

Thiemen: “Volgend jaar ben ik nieuweling en zal ik meer moeten trainen”, stelt de leerling Handel van het Heilig-Hartcollege vast.

Leander: “Ik hoop om de komende jaren op mijn elan van bij de miniemen door te gaan.” (JV)