Wannes Vanden Bussche is aan een geduldige opbouw in het veld toe

Wannes Vanden Bussche is almaar beter of dreef. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Hoe zou het nog zijn met Jabbekenaar Wannes Vanden Bussche? “Goed. Enfin, beter!” klinkt het lichtelijk overtuigend.

“Mijn opstart als belofte was inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Ik viel zelfs enkele keren uit de top 30, maar aangezien ik het niet anders verwacht had, kan ik er toch mee leven. Nu zeker, want de jongste weken ben ik in een stroomversnelling terechtgekomen. Vooral mijn opmars in de Vlaamse CyclocrossCup is meer dan bemoedigend. In Lichtervelde verraste ik mezelf met een negende plaats, mijn beste prestatie en resultaat van het seizoen. Vervolgens werd ik in Balegem 26ste en in Beernem 17de. Eén en ander voert mij in de voorlopige tussenstand naar de tweede plaats na de drie jaar oudere Niels Vandenbroucke, die ik in de slotmanche half februari in Assenede wel niet meer zal kunnen passeren.”

BK in Kruibeke

“Van het kampioenschap van België op zondag 13 januari in Kruibeke koester ik niet de minste verwachtingen”, blikt Wannes verder vooruit. “Deelnemen zal daar essentiëler zijn dan scoren. Ik heb nog drie winters om op te schuiven. Het niveau is ontzettend gestegen en hoe hoog mocht ik op zaterdag 29 december 2018 in Bredene met de eliterenners nog meer ondervinden.”

“Mijn opstart als belofte was inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Ik viel zelfs enkele keren uit de top 30, maar aangezien ik het niet anders verwacht had, kan ik er toch mee leven”

Het vergaat Wannes alvast een stuk beter dan tijdens de winter 2017-2018, toen hij door opeenvolgende verkoudheden en vooral opspelende sinussen werd geteisterd. Hoewel hij toen meestal bij de eerste tien en sporadisch zelfs bij de eerste vijf eindigde, keek hij toch met gemengde gevoelens terug op zijn afsluitende campagne in het veld als junior. Vooral zijn kampioenschap van België in Koksijde (34ste, red.) werd een afknapper. Een verklaring lag voor de hand: behalve problemen met de luchtwegen kreeg Wannes eveneens te kampen met kwakkelende bloedwaarden. Vanaf half mei tot en met half augustus deed hij het op de weg niet onaardig met een top 20 in Haringe en in Rollegem-Kapelle. Op karakter reed hij ook de internationale vierdaagse Sint-Martinusprijs van Kontich (2.1) uit. Intussen is Wannes in het VTI Brugge met meer bijval aan zijn zevende jaar industriële elektriciteit bezig. (Bernard Callens)