Voor Kristof Vandewalle begon het als hardrijder in Ruddervoorde

Kristof Vandewalle kroonde zich drie keer tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de profs. (Foto a-Coghe) © FOTO GINO COGHE
Redactie KW

Kristof Vandewalle is al ruim twee jaar geen profrenner meer, maar zijn naam duikt nog geregeld op als we er erelijsten van wedstrijden op naslaan. Zo ook bij het PK tijdrijden in Ruddervoorde-Baliebrugge, dat volgende week donderdag plaatsvond. Meer zelfs, Vandewalle woont tegenwoordig vlakbij het parcours waar hij vroeger zijn eerste grote successen behaalde.

In het jonge koersleven van de notoire hardrijder Kristof Vandewalle had het PK tijdrijden in Ruddervoorde een bijzondere betekenis. Nadat hij als nieuweling in 2002 (na Jürgen Roelandts) tweede werd in Herman Vanspringels Diamond en winnaar van de Gouden Fiets Eddy Merckx, werd hij op Baliebrugge als tweedejaarsjunior (na Gianni Meersman) vicekampioen en als belofte tweemaal op rij (2005 en 2006) effectief kampioen van West-Vlaanderen tijdrijden.

D D (Foto Bart)
D D (Foto Bart)© VDB

“Als alles te herdoen was, zou ik identiek hetzelfde doen als wat ik gedaan heb”

Tijdrijden was zijn eerste referentie. Ook als contractrenner scoorde Kristof in die discipline met drie Belgische titels op een rij (aan de Lacs de l’Eau d’Heure in 2012, in Maldegem 2013 en in Hooglede 2014), ruim overstegen door twee wereldtitels in de ploegentijdrit (Valkenburg 2012 en Firenze 2013). Daarmee behoorde hij tot de absolute hardrijders van zijn generatie.

Geboorte van zoontje

Het internationale peloton is inmiddels al aan zijn derde seizoen zonder Kristof bezig. “Na 2015 zat het erop”, bevestigt in de ingeweken Hulstenaar. “Het zat er al een tijdje aan te komen. Met de geboorte van ons zoontje eind juli dat jaar wenkte een nieuw nog kostbaarder en duurzamer levenswerk. Het vergemakkelijkte mijn afscheid. Na drie jaar Topsport Vlaanderen, drie jaar Quick.Step en twee jaar Trek had ik het meer dan gehad. Op mijn 30ste was het niet te vroeg om mijn diploma van handelsingenieur te verzilveren. Mijn lichaam wilde nog wel coureur zijn, maar mijn geest had meer tijd nodig om de draad terug op te pikken na een val of een periode van mindere conditie. Dan weet je het wel zeker?! Sinds november 2017 ben ik bij TVH aan de slag als supply chain analyst, een veeleisende maar boeiende job waarin ik mij helemaal kan vinden.”

“Op mijn tijd als coureur kijk ik onverdeeld gelukkig terug”

“Op mijn tijd als coureur kijk ik onverdeeld gelukkig terug”, vervolgt Kristof. “Het was leuk en lonend. Vooral mijn loepzuivere hattrick aan Belgische titels ondervond grote weerklank bij familie en supporters, die er een heerlijke sfeerbeleving rond bouwden. Daaraan terugdenken ontlokt een zalig warm gevoel.”

Exact hetzelfde doen

Voor Kristof Vandewalle begon het als hardrijder in Ruddervoorde
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Als alles te herdoen was, zou ik identiek hetzelfde doen als wat ik gedaan heb”, beklemtoont Kristof. “Elke stap was weloverwogen en ging gepaard met lotsverbetering. Ik blijf het een mooie sport vinden, maar veel affiniteit heb ik er niet meer mee. Dat hoeft ook niet. Het is een kleine centrale wereld, waarin je, eens je er bent uitgestapt, gauw vergeten bent. Ik had ook nooit de ambitie om er mij in een andere functie te handhaven. Ik volg de koers nog wel, maar niet intensief. Voor een tv-uitzending blijf ik niet meer thuis. Ik verneem achteraf wel hoe het gelopen is”, besluit Kristof, die vandaag de dag met zijn vrouw en hun bijna driejarige Ewoud in Ruddervoorde woont.