Vluchter Floris De Tier wordt vijfde en beste Belg in Ronde van Spanje

Floris De Tier (vooraan) in de aanval. © BELGA
Redactie KW

Simon Clarke (EF-Drapac) heeft de zevende etappe in de Vuelta gewonnen. De Australiër (32) was na 188,7 kilometer van Granada naar Roquetas de Mar in een sprint met drie sneller dan de Nederlander Bauke Mollema en de Italiaan Alessandro De Marchi. Floris De Tier uit Aarsele werd op acht seconden vijfde.

De 28-jarige Fransman Rudy Molard (Groupama-FDJ), die in het spoor van De Tier als zesde finishte, is de nieuwe leider. Hij neemt het rood over van de Pool Michal Kwiatkowski. Die is nu tweede op 1:01. De Duitser Emanuel Buchmann maakt op 1:08 de top drie compleet.

In de vijfde etappe kozen de parcoursbouwers niet voor een uitstapje richting de Sierra Nevada, nochtans om de hoek met vertrekplaats in Granada, maar voor iets minder klimwerk richting kust. Kansen, op papier toch, voor de sprinters. Na de zware bergrit van dinsdag en woensdag toch ook weer enkele Spaanse puisten, met vooral de Alto El Marchal, 18 kilometer aan 3,8 procent, op 26,5 kilometer van de finish, hadden ook vluchters kans op slagen.

Nerveus wedstrijdbegin

Daarover was ook in het peloton blijkbaar eensgezindheid. Een aanval zou wel eens ver kunnen dragen en dus volgde een bijzonder nerveus wedstrijdbegin. Onder meer onze landgenoot Thomas De Gendt roerde zich, net zoals Vincenzo Nibali en Matteo Trentin, maar na 40 kilometer, aan een gemiddelde van 48 kilometer per uur, was er nog altijd geen vroege vlucht gevormd. Op 55 kilometer vormde zich een groep van 25 renners. Onder hen Monfort en De Tier. Voorts met Matteo Trentin, Mollema en De Marchi nog enkele grote namen. Helemaal lekker voelde het peloton zich daar niet bij. De vluchters kregen niet meer dan drie minuten.

Ook in de kopgroep draaide het niet goed en dat zorgde voor nervositeit: Clarke, Mollema en Lukas Pöstlberger sprongen even weg, maar werden weer door hun vroegere medevluchters weer bij de lurven gevat. Ook De Marchi en Stéphane Rossetto konden zich niet vinden in het koersgedrag van hun metgezellen, maar ook zij werden weer tot de orde geroepen.

Peloton geeft zich gewonnen

Intussen gaf het peloton zich wel gewonnen en steeg de bonus van de leiders naar 6:40 op 55 kilometer van de aankomst. De Marchi bleef zich roeren en zette een nieuwe aanval op poten. Enkele kilometers was hij alleen op pad, finaal kreeg hij met Clarke en Mollema nog twee kompanen mee. Achter hen volgde een trio met De Tier, Andrey Amador en Alexandre Geniez.

Op de slotklim kreeg Mollema af te rekenen met een lekke band. Veel tijd zou dat hem dat niet kosten en de Nederlander reed drie kilometer verder als eerste over de Alto El Marchal. In de achtergrond vormde zich een nieuwe samenstelling: nog steeds De Tier in de achtervolging, maar nu met Molard en Davide Villella op pad. Zij volgden op 50 seconden. Hoewel het leiderstrio in de slotfase nog stevig pokerde en bijna tot stilstand kwam in de laatste drie kilometer, waardoor het groepje De Tier tot op 10 tellen naderde, zouden de drie leiders sprinten om de zege. Clarke toonde zich de snelste en bezorgde zijn team EF Education First zo de eerste WorldTour-zege van het jaar.

Voor Clarke is het de vijfde profzege, de eerste sinds juni 2016. In de WorldTour is het zijn tweede zege, ook in 2012 won hij een etappe in de Vuelta. Donderdag brengt de zesde etappe het peloton over 155,7 kilometer van Huércal-Overa naar San Javier, waar de sprinters hun hart kunnen ophalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier