Vincenzo Nibali werd geklopt door Pieter Ghyllebert in Oostenrijk

06/07/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 05/07/18 om 16:01

Wie wint de 105de Ronde van Frankrijk? pakt Chris Froome zijn vijfde? kunnen Nibali, Quintana, Porte en Bardet hem de baas? Of verrast een outsider? Wie het ook wordt, de eindwinnaar zal sowieso een link met onze provincie hebben. Wij zochten en vonden er 71 bij 19 kanshebbers. Nummer 4: Vincenzo Nibali.

Vincenzo Nibali werd geklopt door Pieter Ghyllebert in Oostenrijk

© BELGA

Wist u dat ...

... Nibali zijn eerste koers ooit tegen een West-Vlaming meteen won? Dat gebeurde op 25 april 2002, toen de 17-jarige Italiaanse junior solo de eerste rit in de Giro della Toscana won. In Le Case Monsummano finishte Kristof Vandewalle die dag als 52ste.

Pieter Ghyllebert won in Prägraten.

Pieter Ghyllebert won in Prägraten. © BELGAIMAGE

...Nibali als 21-jarige in de Ronde van Oostenrijk door Pieter Ghyllebert geklopt werd? Dat gebeurde in 2006 in de koninginnenrit over vier beklimmingen naar Prägraten. In de afdaling van de mythische Grössglockner was Nibali ontsnapt uit een kopgroep van een 20-tal renners, maar op de slotklim werd hij ingehaald door de Belg en de Oekraïner. De Belg, Pieter Ghyllebert uit Keiem, won de rit. "Ik wist dat Nibali een groot talent was, maar hij stond aan het begin van zijn carrière. Op 200 meter van de meet kwamen Pidgornyy en ik bij Nibali, waarna ons nog een steil stuk omhoog wachtte. Dat lag mij en aan de finish telde ik zelfs enkele seconden voorsprong. Ergens jammer, want op de finishfoto was Nibali op die manier maar een klein stipje. (grijnst) Anders zou het een mooie foto voor later geweest zijn. Elk jaar, als ik hem weer eens zie schitteren in de bergen, moet ik nog wel eens aan die fameuze rit in Oostenrijk terugdenken."

Vincenzo Nibali werd geklopt door Pieter Ghyllebert in Oostenrijk

© BELGA

...Nibali dit jaar al 2,3 kilometer op West-Vlaamse bodem koerste? Dat deed hij tijdens de passage van de Ronde van Vlaanderen door de Avelgemse deelgemeente Kerkhove. Onze provincie ligt hem wel. In 2014 legde hij de basis voor zijn Tourzege in de beruchte rit van Ieper naar Arenberg-Porte du Hainaut in de Tour.

... Nibali bij zijn eindzege in de Vuelta 2010 door een halve West-Vlaming omringd werd? Oost-Vlaming Frederik Willems, vier jaar lang zijn ploegmaat bij Liquigas, is getrouwd met de Beernemse ex-wielrenster Elke De Vreese.

Ronde van Californië 2009: Francisco Mancebo won de rit in Santa Rosa voor Van de Walle en Nibali. (Foto Belga)

Ronde van Californië 2009: Francisco Mancebo won de rit in Santa Rosa voor Van de Walle en Nibali. (Foto Belga) © BELGA

... Nibali ooit samen met Jurgen Van de Walle ene Lance Armstrong in de steek liet? In februari 2009 ontsnapten ze in de eerste rit van de Ronde van Californië naar Santa Rosa met Francisco Mancebo uit een kopgroep van 19 met daarbij Armstrong, Popovych, Sevilla, Andy Schleck, Horner, Mollema, Basso, Leipheimer, Rogers en Gesink. Mancebo won finaal in helse weersomstandigheden voor de Eernegemnaar en Nibali.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!