Veldrijder Milan Kuypers droomt van een profcarrière

Milan Kuypers (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Met drie overwinningen is tweedejaarsnieuweling Milan Kuypers sterk aan zijn veldritseizoen begonnen. De Diksmuideling die uitkomt voor Alpha Motorhomes Team is ambitieus en wil dit jaar tonen wat hij in zijn mars heeft. “Ik droom ervan om van mijn hobby mijn beroep te maken.”

Vorig week zondag 4 november behaalde Milan Kuypers een vierde plaats in de veldrit van Tielt. Daarmee voegde de tweedejaarsnieuweling van Alpha Motorhomes Team een nieuwe ereplaats aan zijn resultaten van dit seizoen toe. Met ook drie overwinningen is Milan zeker en vast tevreden over zijn seizoensbegin. “Ik werkte hard in de voorbereiding, maar het is altijd afwachten hoe je gaat presteren. Ik heb een goed gevoel op de fiets en voel mij sterker dan vorig jaar.”

“Ik wil mij bewijzen en sterker worden”

Dat hij goed op dreef, is bewees hij ook op het hoogste niveau. Milan behaalde in oktober namelijk een knappe derde plaats in de Superprestige van Boom. “Nochtans begon ik slecht aan die wedstrijd. Ik moest op de laatste rij starten en bij de start schoot ik uit mijn pedaal. Ik begon dan aan een lange inhaalrace. Ik reed van groep naar groep en plots hoorde ik van de speaker dat ik in de running was voor de derde plaats. In de slotronde vocht ik met de Fransman Paul Anchain en Mauro Delmé een strijd op het scherpst van de snee uit. Mauro maakte een foutje in de zandbak waardoor Paul weg was. Toch slaagde ik er nog in hem terug te halen. Zo werd ik derde. Ik mocht daarna dan op het podium staan waar later die dag de winnaar bij de profs zou gehuldigd worden. Een zalig gevoel want zo was het precies voor echt. Deze goede prestaties geven me de kracht om verder te werken.”

Tips van de papa

Milan Kuypers is de zoon van Bart Kuypers. In wielermiddens een bekende naam want hij maakte zelf een carrière in het wielerpeloton. Het is dan ook Bart die de wielermicrobeaan zijn zoon doorgaf . “Mijn papa is mijn grote voorbeeld. Toen hij zelf nog koerste, fietste ik vaak thuis rond. Toen hij stopte, ben ik begonnen met wedstrijden te rijden bij de LRC (Landelijke Renners en Crossers, red.). Vanaf de aspiranten werd ik ieder jaar beter en ben ik gekomen tot waar ik nu sta.”

“Ik kijk op naar wat Mathieu van der Poel allemaal met een fiets kan. Hij is een echte acrobaat en een voorbeeld”

Milan werkt niet samen met een trainer, maar teert op de ervaring van zijn vader. “Hij vertelt me hoe ik moet trainen. Ik loop ook school aan het KTA van Brugge. Met mijn klasgenoten train ik twee keer per week samen. Dus ik kan ook rekenen op hun ervaring. Op woensdag verken ik vaak het parcours van de wedstrijd van het weekend erop of doe ik een crosstraining bij mij in de buurt. Mijn sterkte is mijn techniek waar ik ook vaak op train. Ik spring bijvoorbeeld in de wedstrijd vlot over de balken wat een serieus voordeel is. Toch kijk ik nog altijd op naar wat Mathieu van der Poel allemaal met een fiets kan. Hij is een echte acrobaat en een voorbeeld voor me.”

Wielerdroom

De volgende maanden wil Milan zich verder bewijzen als veldrijder. “Ik wil zeker nog eens een podium behalen in de Superprestige of in de Brico Cross. Ik sta ook goed in het klassement van de VCC (de Vlaamse Cyclocross Cup, red.) dus dat wordt misschien ook nog een doel. Voor de rest wil ik mij bewijzen en sterker worden. Ik droom ervan om van mijn hobby mijn beroep te maken. Maar velen zijn geroepen en weinig uitverkoren. Dus ik weet maar al te goed dat de weg nog lang is”, besluit Milan heel nuchter.