Veertig jaar na 'De Peer': "We zijn fier een Pollentier te zijn"

06/07/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 05/07/18 om 15:13

In alle WK-gekte zouden we het haast vergeten, maar zaterdag start de 105de editie van de Ronde van Frankrijk. Een van de hoogtepunten - letterlijk en figuurlijk - wordt de beklimming van Alpe d'Huez. Zonder twijfel zal dan het verhaal van 'De Peer van Michel Pollentier' ter sprake komen. Veertig jaar geleden werd de West-Vlaming na die rit als geletruidrager uit de Tour gezet nadat hij de dopingcontrole probeerde te belazeren met een ballonnetje propere urine. "Echte koersliefhebbers spreken ons daar niet over aan, want zij kennen wél de waarde van zijn héle palmares", zeggen Pollentiers vier kinderen.

"Voor mezelf vind ik dat niet jammer, wel voor mijn kinderen en kleinkinderen. Wanneer ik sterf, zal er in de krant niet staan dat ik de Ronde van Vlaanderen won, de Giro op mijn naam schreef of twee keer Belgisch kampioen werd. Wel die ene misser zal als hoofdpunt vermeld worden. Dat ze de rest van mijn carrière niet in overweging nemen: dat is het spijtigste van de zaak." In de Belga Sport-reportage 'Meer dan de Peer' laat Michel Pollentier in zijn hart kijken.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!