Veelbelovende renners in …Sportschool van KTA Brugge

Sam Govaert met een deel van zijn 41 leerlingen. We herkennen onder meer Mathias Vandenborre, Joran Wyseure en Viggo Van Neste. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Zeg nooit Wielerschool – toch alle respect! – zomin Topsportschool tegen de Sportschool van het KTA Brugge. “De optie Wielrennen van het KTA Brugge situeert er zich vanaf het schooljaar 2010-2011 ideaal tussen”, verduidellijkt Sam Govaert.

De Sportschool van KTA Brugge vormt de coureurs van morgen met een combinatie van trainen én studeren! “Het is een onderwijsinstelling met een compleet lessenrooster, aangevuld met zes uur wielrennen opgedeeld in twee blokken van drie uur. Het wielrennen is er niet exclusief, ook andere sporten vinden er hun gading.” De 33-jarige Sam Govaert is er leerkracht lichamelijke opvoeding en trainer B wielrennen. Hij verwierf de eerste kwalificatie aan de Arteveldehogeschool Gent. Bovendien is hij een multisporter. Hij begon met … motorcross en werd zelfs vicekampioen bij de beloften in de categorie MX2 (125cc). Daarna werd hij een bescheiden veldrijder en thans leeft hij zich uit als triatleet. Eén en ander dient zijn geloofwaardigheid als ervaringsdeskundige. Vanaf 2015-2016 werd de bijna 36-jarige Kalkense ex-renner Steven De Landtsheer, die nu in Sint-Joris-Beernem woont, zijn toffe en ervaren collega. Steven is daarenboven ploegleider bij het continentale Tarteletto-Isorex.

Referentie Brent Van Moer

“In dit schooljaar tellen wij liefst 41 coureurs in onze rangen”, stelt Sam met genoegen vast. “Toch is het geen record, want ooit hadden wij er 57. Beide cijfers promoveren ons tot de grootste school van het land wat betreft wielrenners in een ASO- of TSO-opleiding. Onze (s)portfolio bewijst evenwel dat het ons niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van de vorming te doen. Laat er mij toch nog maar eens extra de klemtoon op leggen: het diploma primeert, wielrennen is een gericht onderdeel van het ASO Sportwetenschappen en TSO Lichamelijke Opvoeding en Sport. Wie in zijn sport niet doorzet, kan met dit diploma een grote verscheidenheid van andere wegen op zoals daar zijn politie, fitness, personal coach, leerkracht…”

“Wie in zijn sport niet doorzet, kan een grote verscheidenheid van andere wegen op”

“Als student beland je in de KTA Sportschool niet in een doodlopend straatje, maar op een brede boulevard met veel uitwegen. Vraag het maar aan Brent Van Moer, die aan het slagen is als coureur en die komende van bij ons naadloos begon aan studies bedrijfsmanagement aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Het zou evenwel kunnen dat hij die studies voortijdig afbreekt, omdat hij, zoals zijn kompaan Sasha Weemaes in 2018, op 1 juli 2019 voltijds contractrenner wordt bij Sport Vlaanderen-Baloise. Hij zal hoe dan ook een voorname referentie zijn voor onze Sportschool. Het is ons om dergelijke rolmodellen te doen: getalenteerde atleten die de voetjes op de grond houden, beleefd, goed opgevoed, enthousiast, respectvol en dankbaar voor alles.”

Elke leerling = een vip

“Onze leerlingen zijn voor ons één voor één vip”, vervolgt Sam. “Maar wij verhelen het niet dat het ons niet koud laat wanneer één van onze discipelen eruit springt, zoals Joran Wyseure in de recente Duinencross van Koksijde deed met een verbazende vijfde plaats. Met evenveel genoegen vernamen we dat Sasha Weemaes en Brent Van Moer op 1 juli 2018 respectievelijk 2019 contractrenner werd/wordt bij Sport Vlaanderen-Baloise, dat Nicky Degrendele een topper is geworden in het internationale vrouwenwielrennen… Er zijn nog meer betekenisvolle youngters die onder ons sportieve dak bivakkeren: Anton Ferdinande, Yorben Lauryssen, Jente Michels en Dylan Vandenstorme…”

Bofkont Gauthier Verdonck

“Een mooi verhaal is zeker dat van Gauthier Verdonck, een moegestreden coureur die zijn oriëntatie wat kwijt was”, vertelt Sam graag. “Als de beste vriend van Anton Ferdinande kwam hij in contact met het leven van mecanicien in de materiaalposten. Na zijn zes jaar sport wilde hij verder studeren, tot hij telefoon kreeg van Steven. Die had via zijn uitstekende connecties in het wielermilieu een job als junior-mechanic in de aanbieding bij Tre-Segafredo. Tot op heden maakt Gauthier deel uit van de omkadering van het WordTour-team met onder meer John Degenkolb, Bauke Mollema en Jasper Stuyven in de rangen. Gauthier is één van de gelukkigste stervelingen in wielerland.”

“Nogal wat jongeren melden zich meer dan een beetje schoolmoe bij ons. Op korte tijd veranderen ze in levensblije studenten”

“De mogelijkheid om studies met wielrennen te combineren, schiet zijn doel niet voorbij. Nogal wat jongeren melden zich meer dan een beetje schoolmoe bij ons. Op korte tijd veranderen ze in levensblije studenten. Hen tijdens hun schoolcarrière zien openbloeien en gemotiveerd aan de slag te zien, ontlokt bij ons arbeidsvreugde en is een zegen voor de richting. Het wielrennen kun je enkel combineren met studies op ASO- en TSO-niveau en dat vergt een inspanning, die louter koersen overstijgt en bijdraagt tot de algemene ontwikkeling van de tiener. Dat er meer en meer meisjes de weg naar onze school vinden, geeft er een extra dimensie aan. Iedereen is welkom, of hij/zij een beginneling(e) of een topper is, het draait allemaal om hetzelfde: een leerling zijn en er ontwikkelen tot een waardevolle jonge mens en onderwijl genieten van de fiets in al zijn facetten. En je weet intussen waartoe dat laatste voor een happy few kan leiden.”