Van Arlbergpass tot Wales:de berggeit in Peter Farazijn

16/03/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 14/03/18 om 17:41

Begin maart trok Peter Farazijn (49) als fietsbegeleider van Krant van West-Vlaanderen mee op lezersreis naar Girona. De Diksmuidse ex-prof rakelde er prompt de ene na de andere anekdote uit zijn carrière op. Met altijd hetzelfde terugkerende fenomeen: zijn liefde voor de bergen. Van de Arlbergpass in Oostenrijk over de Bermejo in Murcia en de Soudet in de Pyreneeën tot de Alpe-d'Huez van Wales. "Ik ben nu elf jaar aan de slag als buschauffeur en kan bijna geen speciale verhalen vertellen, maar over mijn jaren als wielrenner kan ik van elk seizoen een boek met anekdotes uitbrengen."

Arlbergpass

(Dusika Jugend Tour voor juniores 1987) "Mijn allereerste col ooit, eind april 1987. Mijn eerste nationale selectie en mijn eerste wedstrijd in het buitenland, waarin we Oostenrijk van west naar oost doorkruisten. En de eerste koers ooit van Rony Vanmarcke als bondscoach. Ik herinner me nog dat de Russen, met Dimitry Zhdanov, op de Arlbergpass snoeihard uithaalden. Ik had overschot, maar durfde niet en kwam in een tweede groepje boven. Vele jaren later, in mijn laatste seizoen als prof in 2005, heb ik de Arlbergpass nog eens beklommen. Tijdens de Ronde van Duitsland, maar vanuit de andere, minder steile kant. In de afdaling had men intussen een tunnel gebouwd en daarin haalden we snelheden tot 110 kilometer per uur. Ik weet nog goed dat de renners toen naar elkaar keken en gebaarden van: wat is dat hier?"
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!