Valerie Demey is klaar voor het openingsweekend

D
Redactie KW

Het is dit weekend ook alle hens aan dek bij de dames elite in het openingsweekend. Zaterdag is er de traditionele Omloop Het Nieuwsblad en op zondag trekken de dames door het Hageland. Lotto-Soudal zet hierbij Valerie Demey (24) uit Oostkamp op de eerste rij. Bij afwezigheid van Lotte Kopecky wordt zij tijdens de voorjaarsklassiekers een van de speerpunten van haar nieuwe ploeg.

Het vorige seizoen van Valerie was er een van vallen en opstaan, letterlijk dan. “Het is achteraf bekeken inderdaad een seizoen geweest met gemengde gevoelens”, blikt Valerie Demey terug. “Tot in Gent-Wevelgem voelde ik mij kiplekker, maar toen maakte ik een zware val. De week erop was er de Ronde van Vlaanderen en die wilde ik natuurlijk voor geen geld ter wereld missen. Toen heb ik de fout gemaakt om te snel terug op de fiets te kruipen en dat heeft de rest van mijn voorseizoen gehypothekeerd.”

Nieuwe ploeg

“De Waalse klassiekers hebben ook niet gebracht wat ik wou en dan heb ik, achteraf gezien, een belangrijke rustpauze ingelast. Daarna brak mijn beste periode aan met een vierde plaats in Dwars door de Westhoek en in de Diamond Tour in Gooik was ik zelfs eerste Belgische op een achtste plaats. Tijdens het BK reed ik ook niet slecht en zat ik op een bepaald ogenblik in een groepje met Lotte Kopecky en Ann-Sophie Duyck, maar dat ging dan niet door en ik werd 32ste. Op het EK in Glasgow liep het dan weer fout door een domme val. Ook door problemen in mijn toenmalige ploeg Sport Vlaanderen liep het verder voor geen meter meer, waardoor ik ook mijn selectie voor het WK miste, een persoonlijk dieptepunt voor mij.”

“Mijn droom is nog altijd de Ronde van Vlaanderen. Ik heb deze winter goed en hard gewerkt in Spanje en kan mezelf niets verwijten”

Ondertussen is de damesploeg Sport Vlaanderen-Guill d’Or opgedoekt en heeft Valerie nu onderdak gevonden bij Lotto-Soudal. “Ik ben heel tevreden dat ik bij deze ploeg aan de slag kan”, lacht Valerie breeduit. “We komen net terug uit stage in Benicàssim in Spanje. Ik krijg veel vertrouwen van de ploegleiding en voel mij uitstekend in mijn vel. Lotte Kopecky is er onze kopvrouw, maar ik hoor net dat ze zondag bij een valpartij is betrokken geweest en men vreest voor een elleboogbreuk. Dat zou ontzettend jammer zijn. Maar niettemin ben ik dit weekend op de afspraak in de Omloop. Ik heb van de voorjaarsklassiekers mijn hoofddoel gemaakt dit jaar.”

Spaanse voorbereiding

“Mijn voorbereiding was top, ik ben niet ziek geweest en hopelijk kan ik nu tonen dat ik er klaar voor ben. Mijn droom, zoals bij zovelen, is nog altijd de Ronde van Vlaanderen. Ik heb bijna de hele winter doorgebracht in Spanje en heb er goed en hard gewerkt en kan mezelf niets verwijten. De Waalse klassiekers ga ik rijden in dienst van Kelly Van den Steen en Annabelle Dréville, een Frans klimtalent. Hopelijk kan ik toch enkele finales succesvol afronden.”

(Geert Demuynck)

Valerie Demey is klaar voor het openingsweekend