Twee jonge West-Vlamingen rijpen verder bij Isorex

LUCA DE jONGHE EN JELLE VAN ACHTER. (foto MVW)
Redactie KW

Bij Isorex Cycling Team, met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Gavere en in verschillende provincies tijdens interclubs en andere belangrijke wedstrijden telkens op de afspraak, is er ook plaats voor jongeren uit West-Vlaanderen. We pikten er twee uit: Luca De Jonghe (Kortrijk) en Jelle Van Achter (Beveren-Leie). Tijdens de ploegvoorstelling waren de kriebels om er zo vlug mogelijk aan te beginnen al duidelijk merkbaar.

Wanneer begonnen jullie te koersen en wie gaf een duwtje in de rug?

Luca (16): “Ik deed vroeger met veel plezier aan triatlon. Door mijn ouders werd ik evenwel aangemoedigd om met wielrennen op de weg te beginnen. Ik startte vorig jaar meteen bij de nieuwelingen, volgend seizoen doe ik mijn intrede bij de juniores.”

Jelle (15): “Vijf jaar geleden startte ik al bij de miniemen, daarna volgden de aspiranten. Volgend seizoen begin ik bij de nieuwelingen. Mijn stiefvader, een grote wielerfanaat, gaf mij de raad te koersen.”

Hoe presteerden jullie tot nog toe?

Luca: “Voor mij was het belangrijk de koersen te kunnen uitrijden. In enkele wedstrijden was er wel een opgave, ik ben er echter altijd blijven in geloven.”

Jelle: “Naast de koersen op de weg had ik ook interesse voor mountainbike. Daarin behaalde ik vorig seizoen een 3de plaats. In de wegkoersen is het wachten op noemenswaardige uitslagen, ik heb echter nog nooit opgegeven.”

Hoe kwamen jullie bij Isorex Cycling Team terecht?

Luca: “Ik begin hier aan mijn tweede seizoen. Een goede kennis van mijn ouders adviseerde mij om bij Isorex aan te sluiten. Ik voelde mij hier meteen thuis. Ik amuseer mij bij deze ploeg.”

Ik voelde mij hier meteen thuis. Ik amuseer mij bij deze ploeg

Jelle: “Ik kende ploegleider Peter Vancoppenolle al jaren. Hij polste bij mij of ik bij deze ploeg wou aansluiten. Ik maakte, denk ik toch, een goede keuze. Ik heb al een verleden bij het Canibal Team.

Hoe verliepen de wintermaanden? Was er ook tijd of goesting om naar een andere sporttak te kijken?

Luca: “Tijdens de wintermaanden moest ik één week in het ziekenhuis verblijven. De appendix werd verwijderd. Dat was een minder prettige belevenis. Er was ook wel enige belangstelling voor het voetbal. Ik ben supporter van Club Brugge.”

Jelle: “De wintermaanden verliepen rustig. Er was enige tijd geleden wel de plotse sneeuwval, waardoor enkele dagen minder werd getraind. Vanaf februari zal op volle kracht getraind worden. Er zijn ook de wekelijkse ploegtrainingen, die voor mij heel belangrijk zijn. Voor ‘t voetbal is er wel een bepaalde interesse. Ik was vroeger supporter van Standard. Ik geef nu de voorkeur aan Ajax.”

Wat zijn de ambities?

Luca: “Ik wil het tempo in de groep volgen en mij amuseren. Ik denk er nog niet aan om al ereplaatsen te behalen. Ik ben anderzijds wel een fan van Wout van Aert.”

Jelle: “Ook het tempo in de groep volgen en telkens de koers uitrijden is het eerste goede voornemen. Het eerste jaar bij de nieuwelingen is een grote stap. André Greipel is mijn voorbeeld, ook al was er voor hem blijkbaar geen plaats meer bij Lotto-Soudal. Het doet plezier vast te stellen dat hij bij zijn nieuwe ploeg zijn draai reeds heeft gevonden.”

Een goede kennis van mijn ouders adviseerde mij om bij Isorex aan te sluiten

Als tieners beseffen Luca en Jelle anderzijds dat ook de studies heel belangrijk zijn. Ze zijn er goed mee bezig. Luca zit op de schoolbanken in Spes Vosbra in Kuurne. Hij volgt economie en talen. Jelle loopt school in het VTI in Waregem. Hij volgt de richting hout en metaal. Ook op school goed presteren, staat voor alle twee dit jaar in de agenda. (RMN)