Trainer Marc Lamberts over Nicolas Cleppe: “Hij moet nog stappen zetten”

Nicolas Cleppe is bezig aan zijn eerste winter als prof in het veld. Een derde plaats in het Zwitserse Baden was zijn beste resultaat van het seizoen. © BELGA
Tom Vandenbussche

Nicolas Cleppe (22) heeft bijna zijn allereerste winter als profveldrijder achter de rug. De Ingelmunsternaar van Telenet-Fidea Lions boekte geen uitschieters, maar toonde zich regelmatig en viel nergens uit de toon. Dat stelt ook zijn trainer Marc Lamberts vast. “Nicolas moet nu wel stappen blijven zetten als hij prof wil blijven.”

Marc Lamberts is ook de man achter de Toursuccessen van Jurgen Van den Broeck en begeleidt sinds jaar en dag ook onder meer Wout van Aert. Intussen is hij ook al bijna vier jaar de trainer van Nicolas Cleppe. De Ingelmunsternaar kon vorig jaar, na een uitstekende vierde campagne bij de beloften, zijn handtekening zetten onder een profcontract bij Telenet-Fidea Lions, de ploeg waar hij sinds 2011 al deel van uitmaakt. “Nicolas trekt zijn streng bij de profs, vind ik”, stelt Lamberts. “Veel meer kun je er voorlopig niet van verwachten. Wat wel is: als hij prof wil blijven, zal Nicolas stappen moeten blijven zetten. Dat is de logica zelve.”

Heel wat andere zaken

“Hij heeft de overstap echter verteerd”, vindt Lamberts. “Zijn basis is goed en ik verwacht dat ook de laatste drie weken van het seizoen goed zullen zijn. Dan kunnen we spreken van een regelmatig seizoen. Puur op vlak van power zou Nicolas trouwens nog betere uitslagen kunnen laten optekenen. Hij heeft immers een meer dan behoorlijke motor, maar als veldrijder spelen er nu eenmaal nog heel wat andere zaken mee. De koers lezen, techniek, explosiviteit, zich niet laten wegdrummen… Daarin moet Nicolas nog progressie boeken.”

Zoals Quinten en Daan

Lamberts merkt wel op dat zijn West-Vlaamse poulain ook in zijn mindere punten stap na stap beter wordt. “Neem nu de traditionele ploegtraining met Telenet-Fidea. Daar zit blijkbaar telkens hetzelfde knikske in en vroeger raakte Nicolas er als één van de weinige crossers niet op. Nu kan hij dat wel, wat betekent dat zijn explosiviteit verbeterd is. Ja, het gaat de goede richting uit. Maar ik herhaal: Nicolas zal volgend jaar stappen moeten blijven zetten, zoals Quinten Hermans en Daan Soete dat deze winter gedaan hebben. Dan spreek ik nog niet meteen over een toptienplaats, wel over de top vijftien. En eenmaal je daar raakt, scheelt het al niet zo heel veel meer met de top tien. In Hermans’ en Soetes eerste jaar bij de profs reden ze minder goed dan wat Nicolas deze winter heeft gepresteerd. En Nicolas is ook altijd iemand geweest die tijd nodig had om zich aan een nieuwe categorie aan te passen.”

Nicolas loopt dan wel goed en heeft een grote motor, die technische crossen met bochten liggen hem gewoon minder

Opvallende ereplaatsen kon Cleppe de voorbije maanden niet bijeenreden. Zeker in België niet, waar een vijfde plek in Zonnebeke, een achtste plaats in Bredene en een tiende stek in Otegem zijn beste noteringen waren. In klassementscrossen steken zijn dertiende plaats in Asper-Gavere en een 16de plek in de Wereldbekervan Nommay erbovenuit. In buitenlandse crossen, waar Cleppe UCI-punten voor automatisch start-recht in de Wereldbeker probeerde bijeen te rijden, liet hij wel een resem mooie ereplaatsen optekenen. Zo eindigde hij als derde in het Zwitserse Baden en croste hij zich ook in Illnau (Zwitserland), Slany (Tsjechië), Eschenbach (Luxemburg) en Meilen (Zwitserland) in de top vijf.

Sven Nys, hier in Gavere aan het toekijken hoe Nicolas Cleppe zich aan het opwarmen is.
Sven Nys, hier in Gavere aan het toekijken hoe Nicolas Cleppe zich aan het opwarmen is. “Nicolas zal volgend jaar stappen moeten blijven zetten, zoals Quinten Hermans en Daan Soete deze winter dat gedaan hebben”, merkt trainer Marc Lamberts op.© BELGA

Een evoluerende cross

“Maar om er nu één cross van deze winter uit te pikken… daar kan ik niet over oordelen”, geeft Lamberts aan. “Die podiumplaats in het begin van het seizoen was alleszins een heel goed teken. De wat zwaardere moddercrossen liggen Nicolas nu eenmaal beter. Het WK-parcours van Valkenburg, daar zou hij bijvoorbeeld heel goed tot zijn recht gekomen zijn. De realiteit is echter wat het is. De laatste jaren evolueert de cross almaar meer naar het kortere bochtenwerk waarin techniek de grootste vereiste is. Nicolas loopt dan wel goed en heeft een grote motor, dat ligt hem gewoon minder. Wout van Aert is op dat vlak een vergelijkbaar type. Crossen als Namen, Valkenburg en Francorchamps vroeger zijn hun dada, maar zulke wedstrijden heb je bijna niet meer. Zonde.”