Tom Dumoulin is absolute blikvanger van Leiedal Koerse

Tom Dumoulin is de regerende wereldkampioen tijdrijden én werd onlangs nog tweede in de Gio en de Tour. © BELGA
Redactie KW

Criterium Bavikhove is niet meer. Leve Leiedal Koerse, dat op zondag 2 september boven de doopvont gehouden wordt met een grondig hertekend concept: een gewijzigd parcours met centraal een belevingstent en animo op het podium, waarmee vol ingezet wordt op sfeer en gezelligheid.

“Het sportief programma wordt uitgebreid met een criterium voor dames en een gemengde koppeltijdrit langs de Leieboorden”, meldt ondervoorzitter Jensi Vercruysse. “Het kloppend hart van het gebeuren wordt het Dorpsplein van Bavikhove. De start en de aankomst vinden plaats in de Breydelstraat.”

Cameron VDB

Peter en meter van het gebeuren worden dorpsgenoten Eli Iserbyt en Puck Moonen, die helaas wegens een aanslepende blessure zelf niet kan deelnemen aan het criterium voor vrouwen om 10.30 uur. “Het deelnemersveld wordt aangevoerd door Marianne Vos”, glundert Jensi. “De Nederlandse metronome wordt geflankeerd door Ann-Sophie Duyck en Shari Bossuyt. Last but not least wordt ook Cameron Vandenbroucke (de dochter van wijlen Frank, red.) een voorname eyecatcher die de applausmeter tilt zal doen slaan.”

Om 13.30 uur start de koppeltijdrit voor mannen en vrouwen. Een dozijn gemengde duo’s kampt om de overwinning op een parcours dat zich rechttoe rechtaan perfect leent tot een tijdrit. “De toppers uit het heren- en het vrouwencriterium worden aan elkaar gekoppeld en strijden met de lokale deelnemers”, verduidelijkt Jensi.

“Bij de dames wordt het deelnemersveld aangevoerd door Marianne Vos”

Vanaf 15.30 uur is er de hoofdmoot met de eliterenners. “De onderhandelingen met enkele toppers lopen nog”, weet Jensi Vercruysse. “Maar deze namen kunnen nu reeds als certitudes naar voren worden geschoven: Jasper Stuyven, die Kuurnse genen heeft, en zo zijn van Bavikhove afkomstige ploegleider Dirk Demol wilde plezieren. Ook John Degenkolb en Sonny Colbrelli hebben hun deelname toegezegd. Tim Declercq ontbreekt al evenmin en El Tractor zal er in zijn gekende stijl graag het kransje op sleeptouw nemen. Julian Alaphilippe konden we helaas niet overtuigen om naar Bavikhove af te zakken.”

Wereldkampioen

“We deden er alles om een overtreffend alternatief te brengen in de persoon van Tom Dumoulin, de regerende wereldkampioen tijdrijden die zowel in de Giro als in de Tour op de tweede plaats eindigde. We slaagden in ons opzet en zijn daar dan ook terecht apetrots op.”

De rode draad door het gebeuren wordt sfeer en gezelligheid vóór, tijdens en na de wedstrijd. ‘Les Sacs à Sacs’ garanderen muzikale randanimatie van 14 tot 18 uur. De plaatselijke drumband KDF verzorgt de ambiance langs het parcours en de hertekende omloop langs de Leieboorden zal het extra attractief maken. Ten slotte is er ook een belevingstentformule voor wie er een dagvullende zondag wil van maken. Voor 100 euro kan men zich te goed doen aan een ontbijt en barbecue, inclusief drank en frietjes. De afternoon delight met frietjes en drank kost 50 euro. De algemene inkom voor de toeschouwers is helemaal gratis.

Ziedaar de fraaie opstap naar een totale innovatie in 2019, wanneer De Nieuwe Velovrienden, dat ontstond na een fusie van de Velovrienden en de Vlaamse Pijl met Bert de Brabander als voorzitter, op zondag 5 mei een criterium op het getouw zetten met alle toppers van de voorjaarsklassiekers, gecombineerd met een internationale koers voor vrouwen.

(BCA)