Toen twee West-Vlamingen beter waren op het WK veldrijden dan een Tourwinnaar in spe

Björn Rondelez (11de) en Gianni David (15de) namen 20 jaar geleden deel aan het WK veldrijden voor beloften in het Deense Middelfart.
Tom Vandenbussche

Exact 20 jaar geleden vond het WK veldrijden in het Deense Middelfart plaats. Vier West-Vlaamse jeugdcrossers waren van de partij, met Sven Vanthourenhout als bekendste naam. Wij blikten met de drie anderen – Davy Commeyne, Gianni David en Björn Rondelez – terug op toen, later, nu en zondag.

TOEN

Commeyne: “Dat WK herinner ik me nog goed, want we reden een ronde te weinig en bondscoach Eric De Vlaeminck had me gezegd dat ik tot de laatste ronde moest wachten. (grijnst) Pas in de materiaalpost wist ik dat het aankomst was. Ik weet ook nog goed wie won: de Zwitser Michael Baumgartner voor de Italiaan Stefano Toffoletti. Baumgartner is later een goeie vriend geworden. Toen ik in Zwitserland ging crossen, logeerde ik bij hem. Met Toffoletti croste ik tot bij de beloften en hem hoor ik nog via Facebook. Met Baumgartner is er geen contact meer. Hij is samen met zijn broer architect geworden.”

David:”Het zit ver. Het was alleszins een lastig parcours. En moeilijk: eerst lag er slijk, daarna vroor het en was er spoorvorming. Nys won, Wellens werd tweede. Pereiro Sio 30ste? Dat wist ik niet.”

Rondelez: “Is dat al 20 jaar geleden? De tijd gaat snel. Ik herinner me dat het koud was en de weersomstandigheden de dagen voor het WK voortdurend wisselden: regen, modder, sneeuw, droog… Ik had geluk, want met ijs kon ik niet overweg. Jammer van mijn mindere start, anders eindigde ik zeker in de top tien. Die Amerikaan kon me nog net afhouden. Met Maarten Nijland (zevende, red.) heb ik later nog veel A-crossen gereden. Onlangs stond hij op het WK voor masters in Mol zelfs op het podium. Ikzelf werd op dat WK elfde en een Amerikaan (Tim Johnson, red.) tiende. Pereiro Sio? Dat wist ik niet. “

LATER

Commeyne: “Ik had zeker meer uit mijn carrière kunnen halen. Ik moet deels in de spiegel kijken, maar koerste ook in een moeilijke periode. De realiteit is dat het altijd beter kan. In alles: in de koers, in je job… Laat ons zeggen dat ik nog altijd graag koers en niet de behoefte heb om na te trappen, anders zou ik niet meer koersen.”

David:”Op een bepaald moment moet je keuzes maken en dat heb ik gedaan. Ik heb gekozen voor de weg en achteraf gezien was dat net toen het in de cross ontploft is. Of ik beter in het veld was gebleven? Achteraf is het moeilijk om zoiets te zeggen.”

Rondelez: “Ik ben nog altijd competitief en dat voor het 27ste jaar. (glimlacht) Dat begint toch al te tellen. Ik ben niet de topper geworden die ik hoopte te zijn, maar heb wel mijn ding kunnen doen en was zeker niet de minste van de hoop. Als prof ben ik niet kunnen doorbreken, maar ik had wel het geluk dat ik mijn naam heb kunnen maken in de strandraces, die toen aan het opkomen waren.”

NU

Commeyne: “Ik ben opgegroeid in Dadizele, maar woon al enkele jaren met mijn vriendin in Rotselaar, Vlaams-Brabant. Binnenkort wordt dat zelfs Baal, aan de voet van Balenberg. Mijn vriendin heeft er bouwgrond en het is een plezante plaats voor de kinderen. Toch behoud ik mijn band met West-Vlaanderen. In de zomer rijd ik er om de 14 dagen een koers en bezoek ik mijn ouders. Het amateurniveau in de kermiskoersen is bij jullie bovendien toonaangevend, financieel én organisatorisch. En ik rijd weer bij een West-Vlaamse ploeg (WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen, red.). Misschien wordt het mijn laatste seizoen. Ja, de cirkel is rond.”

“Beroepsmatig ben ik technisch adviseur bij Scott en DT Swiss voor garanties en herstellingen. Recent was ik nog twee dagen in Zwitserland, maar normaal werk ik altijd vanuit Kortenberg.”

“Ik werd niet de topper die ik hoopte te zijn, maar kon wel mijn ding doen en was zeker niet de minste van de hoop”

David: “Ik heb al dertien jaar een fietsenzaak (David Sport in Gistel, red.), die ik overnam van mijn ouders. Ik volg de cross nog op tv, maar zelf sporten, komt er door gebrek aan tijd heel weinig van.”

Rondelez: “Ik werk bij Defensie en ben momenteel mecanicien bij DOVO in Poelkapelle.”

Dadizelenaar Davy Commeyne behaalde 20 jaar geleden brons op het WK voor juniores in het Deense Middelfart. De Zwitser Michael Baumgartner won voor de Italiaan Stefano Toffoletti. (Foto Isosport)
Dadizelenaar Davy Commeyne behaalde 20 jaar geleden brons op het WK voor juniores in het Deense Middelfart. De Zwitser Michael Baumgartner won voor de Italiaan Stefano Toffoletti. (Foto Isosport)

ZONDAG

Commeyne: “Er is veel veranderd in de cross, maar het blijft één uur om ter snelst. Ik ben zeker niet tegen Van Aert, maar je kunt ook zeker niet tegen Van der Poel zijn. Het is heel jammer voor Van Aert, maar als neutrale kijker kun je er niet omheen dat Mathieu een superkampioen is.”

David: “Zoals Mathieu van der Poel erbovenuit steekt, is het logisch dat hij wint, maar het moet altijd gereden worden. Of Michael Vanthourenhout een medaille kan behalen? Dat zal moeilijk worden, want ik heb de indruk dat hij in het laatste deel van de cross telkens wat terugvalt. Dan mik ik toch eerder op een Toon Aerts.”

Rondelez: “Als de logische gang van zaken zich doorzet, zijn de nummers één en twee al bekend, net als de volgorde. Ik denk niet dat er veel Belgische supporters zijn die Van der Poel de regenboogtrui niet gunnen. Voor Michael Vanthourenhout, de neef van mijn vrouw, hoop ik op de top vijf. Eli Iserbyt zie ik bij de beloften op het podium eindigen, maar winnen wordt niet makkelijk. Voor Axelle Bellaert zal top tien net niet lukken, vrees ik. En Gerben Kuypers zal een mooie cross gereden hebben als hij in de top 15 eindigt. In de vlakke crossen reed hij dit seizoen goed, maar bergop kwam hij er, zoals in Namen, niet aan te pas. Als belofte begint het voor hem volgend jaar opnieuw van nul.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier