Thuiskoers voor Céleste Maeyhaert

© Foto Coghe
Redactie KW

Voor Céleste Maeyhaert wordt het zondag terug een mooie dag. Dan staat namelijk de koers van Beernem op het programma voor de 12-jarige Oedelemse. Dichtbij huis, wat alleen maar zorgt voor extra motivatie. Ze zou er graag de kers op de taart plaatsen van wat nu al een mooi seizoen was.

Céleste Maeyhaert is bezig aan een knappe campagne bij de 12-jarige aspirantes. Ze reed dit seizoen 15 koersen en stond daarbij al vijf keer op het podium. Drie keer als derde en twee keer als tweede. Het enige dat dus nog ontbreekt, is een plaatsje op het hoogste schavotje. “Hopelijk zit dat er de komende weken nog in”, blikt Céleste al eens kort vooruit. “Het zou fantastisch zijn, mocht dat in Beernem lukken. Het is niet ver van mijn woonplaats, er zullen dus wel wat supporters aanwezig zijn. Ik zal zeker en vast mijn best doen.”

“Met de conditie zit het ook wel snor”, vervolgt de renster van VC ‘t Meetjesland. “Mijn laatste koers was in Schuiferskapelle en daar houd ik een positief gevoel aan over. Het was een zware wedstrijd met behoorlijk veel wind, maar ik kon me goed staande houden. Ik werd het tweede meisje en kon ook nog twee jongens achter me laten. Daar ben ik heel tevreden mee.”

Begonnen dankzij papa

Drie jaar geleden zette de Oedelemse haar eerste stappen in het wielrennen. Haar vader was een fervent wielertoerist en zo kreeg ook Céleste de microbe te pakken. Op woensdag trekken ze er samen op uit om te trainen en in het weekend gaat het richting de wedstrijden. “Ik vind het heel leuk om samen met mijn papa te kunnen trainen en ook van mijn mama krijg ik veel steun. Ik kan me echt ontspannen op mijn fiets én me bij momenten helemaal uitleven. Gewoon alles geven! Een zalig gevoel.”

“Ik kan me echt ontspannen op mijn fiets en me helemaal uitleven”

De pas 12 jaar geworden aspirante is niet alleen renster, maar ook een grote wielerfan. Zo ging ze vorige week nog een kijkje nemen naar de start van de derde etappe van de Binckbank Tour in Aalter. Daar kon ze eens een praatje slaan met haar favoriete wielrenners. “Ik sta nu met een pak coureurs op de foto”, vertelt ze trots. “Dat zijn toffe herinneringen. En ik heb er eens kunnen spreken met Marcel Kittel en Sep Vanmarcke. Niet alleen steengoede renners, maar ook sympathieke kerels. Leuk dat ik hen eens van dichtbij kon zien. Maar mijn grote voorbeeld is wel Joyce Accoe. Ze rijdt bij de elite dames en ik kreeg van haar opleiding aan de Vlaamse Wielerschool. Ik heb veel van haar kunnen opsteken en we gaan nog regelmatig kijken naar elkaars wedstrijden. Wat ik later wil bereiken in het wielrennen? Ik wil me vooral blijven amuseren, de rest zien we dan wel.”

Afwisseling

Dit seizoen staan er nog een vijftal wedstrijden op het programma van de enthousiaste jongedame. Eind september gaat de riem er even af en dan wordt het alweer toewerken naar 2019. “In de winter ga ik vooral lopen en samen met papa enkele mountainbiketochtjes afwerken. Dat is een leuke afwisseling en zo kom ik terug in vorm voor de competitiestart. Daarnaast staat er ook regelmatig een sessie stabiliteitsoefeningen gepland, zowel met de ploeg als thuis. Dat is goed voor het lichaam en mijn positie op de fiets. Je moet iets over hebben voor de sport, maar ik doe dat wel graag. Veldrijden heb ik ook nog even geprobeerd, maat dat bleek niet echt mijn ding te zijn”, knipoogt Céleste.

Binnenkort gaat ook het nieuwe schooljaar terug van start. Op 3 september begint ze aan het zesde leerjaar aan Basisschool De Notelaar in Oedelem. Een kleine domper voor de gedreven aspirante. “Nu ja, het schooljaar moet een keer herbeginnen hé. Gelukkig heb ik nog een weekje om te genieten van de vakantie en het wielrennen.”

(BVS)