Thijs Verbrugghe (25) tweede in 24 uur van Le Mans … per fiets

Redactie KW

Op het mythische Circuit de la Sarthe in Le Mans fietste Thijs Verbrugghe afgelopen weekend naar een mooie tweede plaats. De 25-jarige Aarselenaar legde op zijn eentje maar liefst 830 kilometer af. “Koersen bij de elite zonder contract spreekt me niet aan, die lange afstanden zijn écht iets voor mij.”

Thijs Verbrugghe vertelt met veel vuur en passie over zijn niet zo alledaagse hobby. Na een carrière in de motorcross rolde hij er vier jaar geleden dankzij een vriend in. De races over 24 uur worden ook per teams van vier betwist, maar de Aarselenaar mikte hoger. “De soloraces bevielen me eigenlijk direct. Die lange afstanden zijn ook écht iets voor mij. Het team laat me ook vrij in die keuze, ik ben bureau Fidder (een Nederlandse wielershop, red.) daar dan ook erg dankbaar voor. Ik mag me van de ploeg voluit richten op de soloraces.”

Le Mans

Zaterdag om 15 uur stond Thijs aan de start van de belangrijkste wedstrijd van zijn seizoen. “Qua uitstraling steekt Le Mans er bovenuit. Je beleeft ook het gevoel van de 24 uur van de auto’s, daar zorgt de naam alleen al voor. Bovendien moeten wij ook naar onze fiets lopen, zoals bij een echte Le Mans-start.” De renner uit de stal van Fidder kwam al erg vroeg in de race op de tweede positie terecht. “De winnaar was een 40-jarige Fransman, die maar liefst acht ronden voorsprong had. Je mag niet vergeten dat ik eigenlijk de jongste van het peloton ben, die andere renners hebben een grotere motor en meer body. Zelf had ik uiteindelijk een voorsprong van negen ronden op de derde.”

“Mijn sterkste race ooit was in Zolder, toen ik 884 km in 24 uur tijd reed. Maar het is daar vlakker dan in Le Mans”

Thijs Verbrugghe (25) tweede in 24 uur van Le Mans ... per fiets

De cijfers van het avontuur zijn werkelijk duizelingwekkend. Op 24 uur tijd legde Verbrugghe ongeveer 830 kilometer af, goed voor een gemiddelde van een slordige 35 kilometer per uur. En dan is zijn record zelfs nog straffer. “Mijn sterkste prestatie ooit was in Zolder, toen ik 884 kilometer reed. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat het circuit daar veel vlakker is dan in Le Mans. Op Zolder kan je aan 40 gemiddeld bollen. Op het circuit van Zandvoort in Nederland heb ik trouwens het baanrecord bij de solo’s. Ik heb die wedstrijd vorig jaar en dit jaar gewonnen.”

Nürburgring

De Aarselenaar wil ook de volgende jaren hoog mikken in de races over 24 uur. “Ik wil opnieuw winnen en op het podium staan. Le Mans is iets wat ik zeker nastreef. Het zou een droom zijn om daar ooit te winnen. Toch staat de wedstrijd volgend jaar wellicht niet op mijn programma. Ik wil namelijk eind juli meedoen aan Rad am Ring, maar heb daarna toch zeker een maand recuperatie nodig. Als ik niet kan presteren, heeft het ook geen zin om Le Mans te rijden.” Ook op de legendarische Nürburgring mikt Verbrugghe op het podium. “Het is een erg lastig parcours, met 580 hoogtemeters per ronde van 25 km. Er zit zelfs een piek tot 18 procent in.”

Thijs Verbrugghe (25) tweede in 24 uur van Le Mans ... per fiets

Thijs Verbrugghe heeft duidelijk zijn passie gevonden. Een overstap naar een andere wielerdiscipline zit er dus niet aan te komen. “Mijn broer Sven reed bij de elite zonder contract, maar dat sprak me niet aan. Het zegt me eigenlijk nog steeds niets. De inspanning is uiteraard ook absoluut niet te vergelijken.” (ACL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier