Thibo Destatsbader hoopt dinsdag op uitsluitel omtrent zijn gezondheid

Redactie KW

Thibo Destatsbader heeft al veel betere tijden gekend. Op 25 augustus 2018 sloot hij in Aigle zijn zomer af met een vijfde plaats op het EK keirin, een resultaat dat hij tien dagen eerder ook wel op het WK zou hebben behaald indien hij in het gewriemel niet ten val was gebracht en zo pas dertiende werd. Een afknapper, maar een geringe beproeving in vergelijking met wat hem aansluitend te wachten stond.

“Mijn zoon is al vanaf eind september op de sukkel met een kwakkelende gezondheid”, zucht zijn papa Boris. “Na elke intensieve inspanning werd hij onwel en moest hij soms zelfs overgeven. Dat sleept nu al maanden aan. Drie bloedanalyses wezen op een lichte variant van klierkoorts. Op dinsdag 8 januari mag hij eindelijk onder de scanner en hopen we uitsluitsel te krijgen over wat er precies scheelt. In afwachting zijn intensieve inspanningen taboe. Hij mag wel op de rollen trainen en korte ritten op de weg maken om zijn basisconditie te onderhouden. De vertwijfeling knaagt, maar slaat nog niet in paniek om. Veel langer mag het evenwel niet meer duren. Thibo wil weten waar hij aan toe is zodat hij verder kan en een doel hebben.”

Een terugkeer naar de wegkoersen is hoegenaamd niet aan de orde. Hij heeft voor de sprint en keirin gekozen en als Thibo op iets zijn zinnen gezet heeft, wijkt hij daar niet gauw van af

“De Belgische kampioenschappen en een internationale meeting in Duitsland en in Nederland gingen inmiddels aan zijn neus voorbij. Men laat hem evenwel niet vallen. Zijn coaches Kieran De Fauw en Stéphane Wernimont blijven in nauw contact met hem, want op dinsdag- en donderdagvoormiddag gaat hij, met de handrem op, trainen aan de Blaarmeersen.”

Politieschool

“Thibo brengt zijn dagen anders niet in onledigheid door. Hij is in K-winkelcentrum van Kortrijk aan de slag in het magazijn van MediaMarkt, waar hij zijn uren kan combineren met zijn gematigde trainingen. Zijn studies aan de Topsportschool zitten erop. Hij blikt nu vooruit naar de politieschool die tweemaal per jaar opstart vanaf het moment dat er voldoende kandidaten zijn. Dat kan dus evengoed binnenkort zijn als nog een hele tijd duren. Ook dat staat dus on hold.”

“Een terugkeer naar de wegkoersen is hoegenaamd niet aan de orde. Hij heeft voor de sprint en keirin gekozen en als Thibo op iets zijn zinnen gezet heeft, wijkt hij daar niet gauw van af. Hij kijkt nu al uit naar zijn wederoptreden in de internationale meetings en kampioenschappen.” (BCA)