Sterren van Morgen: Wielrenner Mauri Vansevenant

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De KW-redactie ging weer op zoek naar de zeven sporters die het straks misschien zullen maken. Sommigen onder hen dromen al van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio 2020, anderen kijken verder vooruit. De toekomst zal moeten uitwijzen hoever…

Leeftijd 19 jaar

Woonplaats Eernegem

Familie Mauri is de zoon van Wim Vansevenant en Vicky Acke en broer van Steffi (17)

Studie tweede jaar bachelor elektromechanica aan Howest Brugge

Club EFC-L&R-Vulsteke

Ik ben erin gerold via mijn vader.

Hij is een ex-profwielrenner en toen hij gestopt was, ben ik ermee begonnen. Nooit heb ik daar bij stilgestaan. Ik heb nooit iets anders dan koers gezien. Veel herinneringen aan de carrière van mijn pa heb ik niet. Dat hij vaak van huis weg was, dat wel. We zagen hem ‘s ochtends op training vertrekken en ‘s middags weer thuiskomen. Soms zagen we hem ook op televisie, maar niet vaak. Mijn pa was een helper en moest dus vanaf kilometer één op kop rijden. Ik was vijf, zes jaar. Ik stond er gewoon niet bij stil.

Mijn pa was blij dat ik ging koersen.

Natuurlijk, want op die manier komt hij veel mensen van vroeger uit de wielerwereld tegen. Ons met elkaar vergelijken, is moeilijk. We hebben nooit samen gekoerst, hé. Ons karakter is alleszins gelijkaardig. We zijn doorzetters, bijters. Maar mijn rijstijl heb ik mee van mijn moeder, denk ik. (grijnst) Ik denk ook dat ik bergop iets beter ben dan mijn pa, maar ik heb het op het vlakke dan weer iets moeilijker.

Ik begon als crosser, omdat ik de weg te saai vond en het niveau te hoog lag.

Als aspirant kon ik mijn wedstrijden met moeite uitrijden, wat me niet veel motivatie gaf. In de cross lukte me dat wel, maar hoe hoger ook daar het niveau werd, hoe moeilijker ik het kreeg. En dus ben ik uiteindelijk naar de weg teruggekeerd.

Ik denk dat ik nog beter kan worden.

Ik ben tevreden over 2018 en ben intussen al bezig met de voorbereidingen op 2019. Mijn resultaten van dit jaar evenaren zou al super zijn. Mijn mooiste herinnering is de Ronde van Aosta, een referentie bij de beloften. In zo’n koers de jongerentrui pakken op de slotdag, daar kon ik alleen maar van dromen.

Of ik prof kan worden, valt af te wachten. Ik bekijk het stap per stap.

Prof worden is een uitdaging, prof blijven misschien wel een nog grotere uitdaging. Als ik de kans krijg, zal ik ervoor gaan. Maar als het niet lukt, heb ik andere uitwegen. Ja, ik ga graag naar school. Ik zit nu in mijn tweede jaar elektromechanica in Brugge. Vorig jaar was ik voor alles meteen geslaagd. Logisch, in augustus had ik geen tijd om terug te gaan, dus zei ik tegen mezelf: doe het dan maar meteen goed. (grijnst)

Ik werk sinds dit jaar samen met een trainer van de wielerbond.

Erwin Borgonjon begeleidt mij en nog enkele andere beloften die deel uitmaken van het klimproject van de wielerbond. Voor mij was dat toch wat aanpassen. Vroeger deed ik waar ik zin in had, nu niet meer. Maar ik klaag niet. Erwin is een heel goeie, menselijke trainer. Als ik door mijn studies eens enkele trainingen moet switchen, begrijpt hij dat.

Tijd voor andere hobby’s? Tuinieren!

Vaak heb ik daar geen tijd voor, maar in de wintermaanden wel. Dan help ik mijn pa op het land of ga ik tuinieren. Tomaten, spinazie, bloemkool, spruitjes, rode kool… Ja, wij hebben hier een kleine moestuin. Dat doe ik om mijn zinnen te verzetten en om ‘s avonds bezig te zijn. Ik ben niet echt iemand om aan een computer te zitten. Ik ben graag buiten.

Yves Lampaert is mijn favoriete renner.

Een simpele gast zonder kapsones. Hij is een groot voorbeeld voor mij. Ook hij heeft geboerd. En hij is vriendelijk tegen iedereen. Toch presteert hij. In die manier van leven kan ik me wel vinden.

Onze Sterren van Morgen werden gekleed door Deleye. Mauri Vansevenant draagt een blazer van The Goodpeople, hemd van Venti, broek van Le Temps des Cerises, riem van Profuomo en schoenen van Cycleur de Luxe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier