Serge Pauwels: "Passeren in dezelfde bocht als waar ik in 1994 heb gestaan"

06/07/18 om 08:00 - Bijgewerkt om 10:05

Serge Pauwels: "Passeren in dezelfde bocht als waar ik in 1994 heb gestaan"

Serge Pauwels. (Foto Belga) © BELGA

Wat is je oudste Tourherinnering?

"Toen ik in 1994 met mijn ouders op vakantie in Le Grand-Bornard was en voor het eerst de Tour zag passeren. Ugrumov reed voorop en won de rit, Indurain was geletruidrager. Ook dit jaar passeren we daar weer (in de eerste Alpenrit op 17 juli, red.), tijdens de afdaling van de Col de la Colombière. Ik weet zelfs nog exact in welke bocht we toen stonden."

Je favoriete Tourrenner als kind?

"Pantani vooral. Hij was één van de meest flamboyante renners tussen 1995 en 2000. Het is in die periode dat ik verliefd werd op de koers."

Wat is je favoriete en/of meest gevreesde Tourcol?

"Moeilijk om te zeggen. De Ventoux als ik er twee jaar geleden had gewonnen, nu is het eerder een haat-liefdeverhouding. Het wisselt ook. Vroeger deed ik de Télégraphe liever niet, maar vorig jaar viel de combinatie met de Galibier wel mee. De Croix-de-Fer en de Madeleine vind ik lastig, terwijl ik aan de Tourmalet mooie herinneringen overhoud. In de Tour 2015 reed ik daar de hele klim alleen achter Majka."

Wie wint dit jaar de Tour?

"Ik ben toch geneigd om Froome te zeggen."

Wie wint de kasseienrit?

"Ik denk Geraint Thomas. In 2010, toen we met Team Sky samen de Tour reden, werd hij al tweede na Thor Hushovd."

Leuk weetje

Pauwels is en blijft de enige West-Vlaming die al in dezelfde ploeg als topfavoriet Chris Froome reed: bij Team Sky in 2010 en 2011. (TVB)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!