Sep Vanmarcke klopt Pinot en Bardet in Ronde Haut-Var en pakt zo na ruim 2,5 jaar nog eens een zege

© BELGA
Redactie KW

Sep Vanmarcke (EF Education First) heeft vrijdag de openingsetappe gewonnen van de Franse Ronde van de Haut-Var (UCI 2.1). Hij was na een lastige etappe de snelste van veertien koplopers.

Vanmarcke kiest voor een Franse aanloop richting het Vlaamse openingsweekend, en dat legt hem geen windeieren. Nadat hij al de vijfde plek veroverde in de Ster van Bessèges, kan hij op zijn negende koersdag dus al winnen.

Na een lastige etappe over 154 kilometer, met daarbij onder meer de beklimmingen van de Col du Tanneron en de Col de Vence, hellingen in de Côte d’Azur die we kennen van Parijs-Nice, diende een groep van veertien renners zich aan in aankomstplaats Mandelieu la Napoule. En in de spurt daarvan toonde Vanmarcke zich sneller dan de Fransman Julien El Farès en de Italiaan Giulio Ciccone. Ook de Belg Dimitri Peyskens (elfde) en grote namen Thibaut Pinot en Romain Bardet maakten deel uit van de kopgroep.

Opvallend: Vanmarcke had al ruim 2,5 jaar niet van de zege mogen proeven. De 30-jarige West-Vlaming is uiteraard ook de eerste leider in het klassement van de Ronde van de Haut-Var, die zondag eindigt bovenop de Mont Faron.

Reactie Sep Vanmarcke:

“Ik wist sinds de Ster van Bessèges en de Ronde van de Provence dat ik in een goeie vorm stak. En dat bewijs ik hier door een erg zware etappe te winnen, ondanks een valpartij. Ik hoop dat ik nog niet aan m’n top zit, want de klassiekers komen er nog niet meteen aan. Ik hoop dat ik dit jaar die grote klassieker kan winnen. Ik ben alleszins goed begonnen, en dat is een goed voorteken, maar ik moet nog zien hoe ik me binnen enkele weken voel.”

“Ik dacht niet dat ik hier vandaag iets zou kunnen doen, maar ik voelde al snel dat het goed zat met de benen. Al zat ik bovenop de laatste klim (de Col du Tanneron, red.) helemaal à bloc. Ik moest één voor één gaatjes dichten van renners die moesten lossen, maar ik was al blij nog in de groep bij Bardet en Pinot te zitten. In de afdaling was het erg glad, maar daarna heeft mijn ploegmaat Hugh Carthy zich op kop gezet om niemand te laten terugkeren, en moest ik gewoon de sprint nog winnen.”

“Zeggen dat we er vorig jaar maar zes hebben gewonnen op een volledig seizoen. Maar de leiderstrui verdedigen, dat wordt zeker te zwaar. Vandaag/vrijdag reden Ag2r La Mondiale en Groupama-FDJ op kop en moest ik gewoon volgen. Morgen/zaterdag wordt dat anders, en ik denk niet dat ik mee zal kunnen”, aldus Vanmarcke.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier