Sander Dekien (17) schrijft geschiedenis

D
Redactie KW

Eric Tommelein behaalde in 1958 zeven overwinningen en twee tweede plaatsen op negen proeven. Ook eindwinnaars Roger Loose (1962), Noël Vantyghem (1964) en Tim Beernaert (1998) scoorden indrukwekkend in het Westhoekcriterium. Maar niemand deed ooit beter dan Sander Dekien in 2018. Op dertien wedstrijden bemachtigde hij elf bloemstukken en twee tweede plaatsen. Onklopbaar was de 17-jarige Pannenaar.

Alleen door pech en broederliefde miste Dekien de afspraak met het bloemenmeisje. Bovendien is de eerstejaarsjunior uit De Panne de enige laureaat die twee keer op de erelijst van het Westhoekcriterium prijkt. “Dat het zo’n geweldige vaart zou lopen, had ik natuurlijk niet verwacht”, glimlacht de 17-jarige renner van WT Ieper, die TSO elektriciteit aan het VTI Veurne volgt. “Zonder de kettingproblemen in Adinkerke en het cadeautje aan mijn jongere broer Jasper had ik alles gewonnen. Ik werd immers ook tot de strijdlustigste renner uitgeroepen. Wat betekent dat ik zeker geen sleper was, die de eindspurt afwachtte. Elke koers probeerde ik te ontsnappen of de schifting door te voeren. Wat meestal lukte. Alleen in Krombeke raakte ik tweemaal niet weg uit het peloton.”

“Zonder de kettingproblemen in Adinkerke en het cadeautje aan mijn jongere broer Jasper had ik alles gewonnen”

“Er waren natuurlijk nog jongens die een aanval lanceerden, maar hun offensief was meestal van korte duur. De enige tegenstander die het mij moeilijk kon maken, was Matthew Deborggraeve. Als hij aan de haal ging, mocht ik niet lang wachten om te reageren.”

“Omdat het Westhoekcriterium slechts dertien proeven telde, was ik regelmatig aan de slag bij de juniores. Dat was andere koek. Ik had er echt iets meer van verwacht. Alhoewel ik toch een negende (Hagebos, red.) en een tiende (Madonna, red.) plaats kan voorleggen.”

Pa Mikael

“Volgend jaar moet er natuurlijk progressie merkbaar zijn”, vervolgt Sander Dekien. “Onder begeleiding van mijn pa Mikael (een ex- renner, red.) zal ik weldra de voorbereiding op de strandraces aanpakken. Een basis om van daaruit de conditie op te bouwen in het vooruitzicht van de wegcampagne. Verwacht me niet meteen in de frontlinies, maar naarmate het seizoen vordert, reken ik wel op klinkende resultaten.” (Gilbert Vandromme)

Ritwinnaars 2018

Roesbrugge: Sander Dekien en Anthea Vansteenkiste. Proven: Sander Dekien en Anthea Vansteenkiste. Adinkerke: Jelle Harteel en Cara Worm. Krombeke: Sander Dekien en Cara Worm. Adinkerke: Sander Dekien en Cara Worm. St.-Jan-ter-Biezen: Sander Dekien en Anthea Vansteenkiste. Krombeke: Sander Dekien en Louise Lameire. Krombeke: Sander Dekien en Cara Worm. Krombeke: Sander Dekien en Cara Worm. Gyverinkhove: Sander Dekien en Anthea Vansteenkiste. Beveren: Sander Dekien en Cara Worm. Houthulst: Sander Dekien en Anthea Vansteenkiste. Houtem: Jasper Dekien en Ines Malfait.

Eindstand 2018

1. Sander Dekien, 2. Tjorven Expeels, 3. Ynse Hoorelbeke, 4. Andreas Deceuninck, 5. Jasper Dewulf, 6. Xander Rigole (beste jongere), 7. Luca Worm, 8. Angel Joos, 9. Ibe Clabau, 10. Gaëthan Dubrul, 11. Lance Degroote, 12. Jawen Maertens, 13. Joni Demasure, 14. Cara Worm (eerste dame), 15. Goran Gouwy, 16. Arthur Vanderghote, 17. Matthew Deborggraeve, 18. Anthea Vansteenkiste (tweede dame), 19. Gust Dewulf, 20. Gauthier Vandevijvere.