Ruddervoorde Koerse, één van onze negen (!) kermiskoersen voor profs

14 van de 15 bestuursleden van Veloclub Riddersport. Bovenaan van links naar rechts: Jens Goethals, Filip Wybo, Stefaan Wille, Virgil Eeckman, Mathias Vandenheede, Werner Verschaeve, Gino Vanwalleghem en Roland Vandenheede. Onderaan van links naar rechts: Jeroen Sap, Nico Vandenabeele, Martin Buffel, Geert Popelier, Jules Govaert en Koen Vanhove. Ontbreekt op de foto: Bart De Schampheieire. (foto Kurt) © Foto Kurt
Tom Vandenbussche

Sire, er zijn zowaar nog kermiskoersen voor profs in West-Vlaanderen. Negen om precies te zijn. Komende woensdag bijt Ruddervoorde alvast de spits af met de 64ste Sint-Elooisprijs. Terwijl almaar meer kermiskoersen de pijp aan Maarten geven, blijft de Ruddervoordse organisatie een groot succes, ook al is het zeker niet altijd even gemakkelijk. Een analyse met behulp van de 15 bestuursleden van Veloclub Riddersport.

Cycling Service

Geert Popelier: “Wij waren de eerste kermiskoers die is beginnen samen te werken met het Cycling Service van John van den Akker en Martin van Steen. Ik heb in het begin veel tegenkanting gekregen. Zo van: we gaan toch geen Hollanders aan ons geld laten zitten? Maar al vlug bleek dat het een goeie zet was. Andere kermiskoersen, zoals Zwevezele en Izegem, zijn ons op mijn advies intussen gevolgd.”

Er is zelfs een ventje van 93 dat elk jaar voor 15 euro sponsort. Uit sympathie

“Wij moeten op de website van Cycling Service aanklikken in welke teams we geïnteresseerd zijn, waarop zij een voorstel met een bepaald bedrag doen. Meestal is dat aanvaardbaar. Daarna plaatsen zij dat voorstel op hun website en kunnen de ploegen in kwestie het goedkeuren of afwijzen.”

Gebrek aan respect

Filip Wybo: “Onze koers moet zich aan de kalender aanpassen, ook dit jaar. Dat is een probleem.”

Martin Buffel: “Dit jaar heeft de Ronde van België onze datum ingepikt.”

Jeroen Sap: “Normaal stonden wij op 12 juni gepland, maar zij hadden eind mei te weinig goeie coureurs. Hun start staat nu op 11 juni gepland, zonder ons ook maar iets te vragen.”

Popelier: “Golazo, de organisator van de Ronde van België, was boos, omdat Patrick Lefevere zijn coureurs naar Noorwegen, waar ze meer betaald kregen, en niet naar hun koers stuurde. Door die nieuwe datum hopen ze op meer goeie coureurs. Ik denk dat ze zullen schrikken.”

Sap: “Het getuigt van weinig respect ten opzichte van de organisatoren van kermiskoersen. We hebben gezocht naar een gat in de kalender. Dit was het enige gat. De Giro is bezig, maar we vallen net tussen Californië en Noorwegen. Alleen jammer dat de coureurs al op woensdag naar Noorwegen gaan.”

Popelier: “Daardoor kan iemand als Yves Lampaert er niet bij zijn.”

Sap: “Velen zijn ook op stage. Dat is tegenwoordig schering en inslag in het profpeloton.”

Wybo: “Dat is ook reden waarom we ook al zeker niet op Jens Keukeleire en Jelle Wallays hoeven te rekenen.”

Popelier: “Maar we klagen niet. Met Sep Vanmarcke, Nikolas Maes, Stan Dewulf en Laurens De Vreese komen al zeker enkele WorldTour-renners naar Ruddervoorde afgezakt. Ook Bert De Backer zal erbij zijn. En Corendon-Circus, Wanty-Gobert, Roompot-Charles, Sport Vlaanderen-Baloise, Sauzen Pauwels-Bingoal, Beat, Monkey Town, EvoPro Racing, Tarteletto-Isorex, Cibel, Vlasman, Lotto-Soudal U23, EFC-L&R-Vulsteke, Dovy Keukens-FCC en VDM-Trawobo zullen een selectie aan de start brengen.”

Ruddervoorde Koerse, één van onze negen (!) kermiskoersen voor profs
© VDB

Gullegem heeft veel meer deelnemers, maar onze sterkte is dat wij meer profs aan de start hebben

Virgil Eeckman: “Gullegem heeft veel meer deelnemers, maar onze sterkte is dat wij meer profs aan de start hebben. Geert kent heel veel coureurs persoonlijk.”

Popelier: “Ik houd via WhatsApp contact met iedereen, het hele jaar door. Met Keukeleire ben ik goed bevriend. Jan Bakelants komt altijd graag naar Ruddervoorde, maar zit nu in de Giro. En Oliver Naesen heeft al beloofd om ooit eens bij ons te starten. Voor de editie van dit jaar waren we met Greg Van Avermaet en Mathieu van der Poel aan het onderhandelen, maar beide toppers zullen er uiteindelijk niet bij zijn. Jammer, maar we wisten dat dit kon gebeuren.”

In 50 jaar tijd van 42 naar 9 kermiskoersen

42 kermiskoersen in 1969

3/4: Bellegem. 9/4: Diksmuide. 22/5: Assebroek. 3/6: Wakken. 5/6: Westouter. 10/6: Gullegem. 12/6: Koksijde. 13/6: Aartrijke. 18/6: De Panne. 19/6: Sint-Andries-Brugge. 30/6: Kachtem. 9/7: Poperinge. 10/7: Gistel. 22/7: Ingelmunster. 28/7: Westrozebeke. 30/7: Moorsele. 31/7: Deerlijk. 1/8: Boezinge. 5/8: Sint-Denijs-Helkijn. 6/8: Harelbeke. 7/8: Kortrijk. 17/8: Moorslede. 18/8: Izenberge. 20/8: Ruiselede. 29/8: Roeselare. 4/9: Kortemark. 6/9: Koekelare. 8/9: Zwevegem. 9/9: Izegem. 10/9: Wingene. 11/9: Koolskamp. 16/9: Desselgem. 20/9: Oostduinkerke. 21/9: Houthulst. 22/9: Viane. 23/9: Vichte. 25/9: Adinkerke. 1/10: Langemark. 2/10: Lichtervelde. 3/10: Varsenare. 4/10: Ruddervoorde. 9/10: Zwevezele.

27 kermiskoersen in 1994

6/3: Ichtegem. 31/3: Bellegem. 28/4: Ruddervoorde. 10/5: Bredene. 26/5: Heist-aan-Zee. 3/6: Aartrijke. 4/6: Wielsbeke. 7/6: Gullegem. 17/6: De Haan. 22/6: De Panne. 28/6: Oostende. 2/7: Beveren-Leie. 18/7: Dentergem. 25/7: Westrozebeke. 29/7: Moorsele. 11/8: Kortrijk. 1/9: Kortemark. 2/9: Roeselare. 6/9: Izegem. 7/9: Wingene. 9/9: Koolskamp. 10/9: Heule. 12/9: Zwevegem. 13/9: Desselgem. 20/9: Vichte. 29/9: Lichtervelde. 6/10: Zwevezele.

9 kermiskoersen in 2019

22/5: Ruddervoorde. 4/6: Gullegem. 22/7: Dentergem. 29/7: Westrozebeke. 29/8: Kortemark. 5/9: Izegem. 10/9: Desselgem. 17/9: Vichte. 11/10: Zwevezele.

In Roeselare (Grote Prijs Jean-Pierre Monseré), Zwevegem (Grote Prijs Marcel Kint), Meulebeke (Omloop Mandel-Leie-Schelde), Knokke (De Kustpijl), Koolskamp (Kampioenschap van Vlaanderen) en Lichtervelde (Omloop van het Houtland) worden intussen volwaardige UCI-wedstrijden georganiseerd.

Startgelden

Popelier: “Er is veel veranderd. Wist je dat de jonge Philippe Gilbert hier ooit voor 250 euro is komen rijden? Doodcontent was hij. Het was het jaar dat hij de Omloop had gewonnen.”

Sap: “Er is hier een editie geweest – ik geloof in 1973 – met Merckx, Godefroot, Raas en Zoetemelk aan de start. De absolute wereldtop was hier, maar ik kan me niet inbeelden dat zij daarvoor betaald werden. Stel je het maar eens voor dat wij Froome, Sagan en Kittel naar Ruddervoorde krijgen.”

Wybo: “Wij geven een vierde van ons budget aan startgelden voor renners. Daar gaan we niet over.”

Sponsors ophalen

Popelier: “De eerste voorwaarde om in ons bestuur te komen: je moet sponsors ophalen en liefst zoveel mogelijk. Niemand doet dat graag, maar het moet.”

“Wij hebben 341 sponsors, gaande van heel kleine tot grote bedragen. Er is in Ruddervoorde zelfs een ventje van 93 dat ons elk jaar nog 15 euro geeft. Uit sympathie. Zijn naam is Jozef Schrauwen. Hij had vroeger een laurierbedrijf. (glimlacht) Jozef is een sponsor van het eerste uur. Fantastisch toch?”

Verjongd bestuur

Verschaeve: “De vergrijzing van een bestuur is vaak de reden om geen koers meer te organiseren.”

Popelier: “Je moet een bestuur met alle leeftijden samenstellen. Dat lukt ons. Ook nu, met Mathias Vandenheede en Jens Goethals, beiden nog maar 26.”

Sap: “Ons geluk is dat we altijd jonge gasten hebben kunnen strikken.”

Vandenheede: “Ik ben via mijn vader Roland in het bestuur gekomen. Een erfenis dus, van vader op zoon. Ik werkte ook drie jaar bij een fietsenmaker en heb ook nog gekoerst. bij de jeugd. De koers zit in mijn bloed.”

Jens Goethals: “Ik heb ook nog gekoerst en ook mijn vader zat in het bestuur, maar dan wel van een andere koers.”

Vipgebeuren

Sap: “Ons budget stijgt nog elk jaar, maar je moet veel meer teruggeven dan vroeger. Daarin heeft het vipgebeuren een grote rol gespeeld. Een koers als de onze is voor een bedrijf het ideale moment om klanten mee te nemen en hen eens te verzorgen.”

Martin Buffel: “We zijn met 20 vips begonnen, nu hebben we er 400 ‘s middags en 100 ‘s avonds. Als je mensen iets aanbiedt, is het handig als ze het jaar erna terugkomen. Als ze zich amuseren, zullen ze het jaar erna makkelijker opnieuw sponsoren.”

Eeckman: “Onze vipformule mag gerust naast die van een klassieker geplaatst worden.”

Sap: “Het is simpel: je kan het niet maken om minder te geven dan het jaar ervoor.”

Drie jaar geleden won Mathieu van der Poel al eens in Ruddervoorde. (foto Bart)
Drie jaar geleden won Mathieu van der Poel al eens in Ruddervoorde. (foto Bart)© VDB

Als mensen als vip naar Ruddervoorde komen, mogen ze 14 dagen niet gegeten hebben

Buffel: “Het begint al op onze ploegvoorstelling twee weken voor onze wedstrijd: côte à l’os, met alles erop en eraan. De dag zelf kunnen ze over de middag eerst uitgebreid tafelen, met voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en drank à volonté. ‘s Namiddags krijgen ze in het vipdorp drank en pistolets. Zoveel ze maar willen. En ‘s avonds volgt nog een receptie waarop iedereen jaloers is, met een onbeperkt aantal hapjes en opnieuw gratis drank.”

Sap: (grijnst) “Je mag dus 14 dagen niet gegeten hebben als je naar ons komt.”

Popelier: “Onze sponsors krijgen daarnaast ook een publicitaire inlassing in ons wedstrijdboekje dat op 5.800 exemplaren wordt gedrukt en in alle bussen in Groot-Oostkamp belandt.”

Sap: “Het grappige is dat 70 procent van ons budget voor Ruddervoorde Koerse van buiten de gemeente komt. Door onze relaties in de hele provincie, door onze catering…

Verschaeve: “We zijn sant in ander land. Alleen Gullegem is nog straffer, maar zij liggen dan ook in het Mekka van de industrie.”

15 stuwende krachten achter maandenlange voorbereidingen

1. Martin Buffel

Leeftijd: 70 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: gepensioneerd. Functie: catering.

2. Bart De Schampheleire

Leeftijd: 43 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: journalist. Functie: PR-functie.

3. Virgil Eeckman

Leeftijd: 67 jaar. Woonplaats: Brugge. Beroep: gepensioneerd chef-kok. Functie: catering.

4. Jens Goethals

Leeftijd: 27 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: research associate. Functie: nieuw.

5. Jules Govaert

Leeftijd: 63 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: gepensioneerd leraar. Functie: logistiek.

6. Geert Popelier

Leeftijd: 49 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: vertegenwoordiger. Functie: verantwoordelijke renners.

7. Jeroen Sap

Leeftijd: 50 jaar. Woonplaats: Loppem. Beroep: journalist. Functie: voorzitter.

8. Nico Vandenabeele

Leeftijd: 52 jaar. Woonplaats: Veldegem. Beroep: verkoopsdirecteur. Functie: communicatie.

9. Mathias Vandenheede

Leeftijd: 26 jaar. Woonplaats: Zedelgem. Beroep: arbeider VDL. Functie: secretaris.

10. Roland Vandenheede

Leeftijd: 61 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: gepensioneerd. Functie: verantwoordelijke voor de seingevers..

11. Koen Vanhove

Leeftijd: 53 jaar. Woonplaats: Wingene. Beroep: onderwijzer. Functie: algemeen.

12. Gino Vanwalleghem

Leeftijd: 54 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: buschauffeur. Functie: penningmeester.

13. Werner Verschaeve

Leeftijd: 76 jaar. Woonplaats: Jabbeke. Beroep: gepensioneerd verzekeringsmakelaar. Functie: reporter.

14. Stefaan Wille

Leeftijd: 46 jaar. Woonplaats: Ruddervoorde. Beroep: projectcoördinator bouw. Functie: cel financiën.

15. Filip Wybo

Leeftijd: 52 jaar. Woonplaats: Oostkamp. Beroep: bediende. Functie: logistieke steun gemeente en ambulante handel.