Rigoberto Uran gaf een horloge aan Pauwels en Vermote

06/07/18 om 08:00 - Bijgewerkt om 10:14

Wie wint de 105de Ronde van Frankrijk? pakt Chris Froome zijn vijfde? kunnen Nibali, Quintana, Porte en Bardet hem de baas? Of verrast een outsider? Wie het ook wordt, de eindwinnaar zal sowieso een link met onze provincie hebben. Wij zochten en vonden er 71 bij 19 kanshebbers. Nummer 6: Rigoberto Uran.

Rigoberto Uran gaf een horloge aan Pauwels en Vermote

© BELGA

Wist u dat ...

... Uran op 14 augustus 2005 voor het eerst tegen West-Vlamingen aan koerste? Dat gebeurde op het WK op de weg voor juniores in Wenen. Stijn Joseph werd 39ste, Jan Ghyselinck 68ste, maar Frederiek Nolf en Uran gaven op.

... Uran als 19-jarige neoprof in West-Vlaanderen kwam koersen? In 2006 startte hij met het Italiaanse Tenax in de E3 Harelbeke, maar haalde hij het einde niet. In de Driedaagse De Panne-Koksijde kwam hij ten val in de openingsrit tussen Middelkerke en Zottegem. Hij moest opgeven. Opmerkelijk: Uran koerste sindsdien nooit meer op West-Vlaamse bodem, ondanks zijn twee seizoenen in Belgische loondienst.

... Uran bij Unibet.com ploegmaat van Gorik Gardeyn was? De twee koersten in 2007 wel nooit samen.

... Uran tijdens zijn twee jaar in Belgische loondienst door heel wat West-Vlamingen omringd werd? In 2014 (Omega Pharma-Quick.Step) en/of 2015 (Etixx-Quick.Step) was Uran ploegmaat van Yves Lampaert, Nikolas Maes, Gianni Meersman, Serge Pauwels, Guilaume Van Keirsbulck en Julien Vermote. Patrick Lefevere was zijn teammanager en met onder meer Dirk Clarysse (buschauffeur), Kevin Desmedt (mecanicien), Johan Molly (verzorger), Frederick Pollentier (fysiotherapeut) en Kurt Roose (mecanicien) was ook de omkadering West-Vlaams getint. Op het WK ploegentijdrijden 2015 behaalde Uran samen met Lampaert zilver.

Rigoberto Uran gaf een horloge aan Pauwels en Vermote

© BELGA

... Uran bij twee verschillende teams ploegmaat van Serge Pauwels was? In 2011 bij Team Sky en drie jaar later bij Omega Pharma-Quick.Step, toen Uran in de Giro, met Pauwels en Vermote in steun, als tweede eindigde. "Rigoberto had nooit stress. Een heel leuke en makkelijke kopman om voor te werken. Na die Giro heeft hij zijn ploegmaats allemaal een horloge cadeau gedaan", aldus Pauwels. "Misschien had hij zelfs te weinig stress", lacht Vermote.

... Uran ook in deze Tour door West-Vlamingen omringd wordt? Sep Vanmarcke is sinds 2017 zijn ploegmaat bij EF Education First-Drapac p/b Cannondale. Hij moet Uran veilig door de eerste week en de kasseienrit loodsen. Dit seizoen reden ze al één keer samen, in Tirreno-Adriatico. Seps broer Ken is ploegleider. "Van alle klassementsrenners met wie ik samenreed, is Uran de gemakkelijkste", aldus Vanmarcke. "Hij wil niet de hele dag vooraan rijden en voelt heel goed aan wanneer hij er wel moet zitten. En hij is heel dankbaar voor wat je doet." (TVB)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!