Rickaert naar Corendon-Circus, geen nieuw contract voor Farazijn

© BELGA
Tom Vandenbussche

Sport Vlaanderen-Baloise, het procontinentale team van de Vlaamse Overheid met maar liefst tien West-Vlaamse profrenners, heeft zijn huiswerk voor 2019 zo goed als klaar. Terwijl Jonas Rickaert de stap naar Corendon-Circus zet, moet Maxime Farazijn na drie seizoenen op zoek naar een andere ploeg. De andere West-Vlamingen blijven aan boord.

Jonas Rickaert is aan een prima campagne bezig. In het voorjaar kwam hij heel dicht bij winst in de GP Denain en behaalde hij toptienplaatsen in de Tro-Bro-Léon en Scheldeprijs. Vanaf mei toonde hij zich in zowat elke koers die hij reed: ofwel in een vroege vlucht, ofwel via een dichte ereplaats. Sinds augustus raakte hij helemaal op dreef: 10de in de Ronde van Denemarken, bijna-ritwinst in de BinckBank Tour en een knappe 6de plaats in de Tour de l’Eurométropole.

Geruchten over een overstap naar Cofidis zwengelden aan, maar die piste werd nooit concreet. Bij Sport Vlaanderen-Baloise hadden ze de nog altijd maar 24-jarige Rickaert, die er aan zijn vijfde seizoen bezig is, graag gehouden, maar het wordt dus Corendon-Circus, waar Rickaert Mathieu van der Poel zal treffen en ploegmaat wordt van onder meer Stijn Devolder.

Rickaert naar Corendon-Circus, geen nieuw contract voor Farazijn
© BELGA

Wat met Farazijn?

Bij Sport Vlaanderen-Baloise is er in 2019 dan weer geen plaats meer voor Maxime Farazijn. De 24-jarige naar Vlamertinge uitgeweken Diksmuidenaar moet na drie seizoenen andere oorden opzoeken. Farazijn, die in 2015 als derdejaarsbelofte op knappe wijze WestSprint op zijn naam schreef en duidelijk klaar was voor de overstap naar het profpeloton, liet als neoprof in 2016 enkele flitsen zien in het voorjaar. Zijn tweede campagne ging echter volledig de mist in en ook dit seizoen bracht niet wat ervan verhoopt werd.

Rickaert naar Corendon-Circus, geen nieuw contract voor Farazijn
© BELGA

Farazijn startte nochtans niet onaardig in de Ronde van Oman en probeerde zich vanaf juli nog te herpakken met een derde plaats in Izegem en zijn aanwezigheid in de vroege vlucht in de GP Cerami en de Druivenkoers, maar tevergeefs. Dat hij de voorbije maanden enkele keren de richtlijnen van de ploegleiding genegeerd zou hebben en in plaats daarvan zijn eigen kans zou zijn gegaan, werd hem niet in dank afgenomen. De vraag is nu wat zijn toekomst brengt. Kan Corendon-Circus een uitweg bieden? Het lijkt één van de weinige opties, want Wanty-Groupe Gobert is zo goed als volzet en hoe het team van Nick Nuyens er in 2019 zal uitzien, is vooral koffiedik kijken.

De andere renners

Bij Sport Vlaanderen-Baloise is men overigens heel tevreden over de progressie bij Benjamin Declercq, Kevin Deltombe en Edward Planckaert. De drie tweedejaarsprofs lieten dit seizoen geregeld flitsen van talent zien. Van hen wordt in 2019 logischerwijze een volgende stap voorwaarts verwacht. Dat is ook het geval voor Piet Allegaert, die dit jaar zijn 17de plaats als neoprof in Paris-Roubaix niet kon bevestigen, maar evenmin door de mand viel.

Rickaert naar Corendon-Circus, geen nieuw contract voor Farazijn
© BELGA

Neoprofs EmielPlanckaert (hartperikelen), Aaron Verwilst (bloedarmoede) en Jordi Warlop (toxoplasmose) hebben om uiteenlopende redenen moeilijke maanden achter de rug, maar toonden ook alledrie al enkele flitsen. Warlop kende een uitstekend seizoensbegin, Verwilst toonde zich in onder meer de Ruta del Sol en de Prudential Ride London en de jongste Planckaert liet zich in de weinige koersen die hij reed, zoals Dwars door het Hageland en het BK op de weg, in positieve zin opmerken. Christophe Noppe ten slotte boekte enkele mooie ereplaatsen, maar van hem wordt komend seizoen meer verwacht.