Richard Depoorter overleefde de oorlog, maar sneuvelde op de fiets

08/06/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 07/06/18 om 10:30

Soms heb je van die gebeurtenissen die zelfs 70 jaar na datum in het geheugen van de mensen gegrift blijven. De tragische dood van Richard Depoorter bijvoorbeeld. Op 16 juni 1948 overleed de Ichtegemnaar tijdens de Ronde van Zwitserland immers in verdachte omstandigheden. In de afdaling van de Sustenpass kwam Depoorter niet levend uit de passage door de onverlichte Scheitel-tunnel. Samen met zoon Roland blikken we terug op het tragische voorval. "Mama is voor de rest van haar dagen verbitterd gebleven."

Het zal je maar overkomen: neergezet worden op een wereld, waarvan jouw vader exact een maand eerder is weggemaaid. Roland Depoorter besefte het pas jaren later en vernam meteen welke illustere papa hij heeft gemist. "Tot mijn tien jaar vroeg ik mij soms luidop af: een vader, wat is dat? Maar naarmate ik opgroeide, voelde ik het, zeker op speciale dagen, aan als een enorm gemis", zucht de intussen bijna 70-jarige Ichtegemnaar. "Het ontberen van vaderliefde is de blijvende missing link in mijn lange, gelukkige leven. Ik werd door mijn mama gekoesterd als de nog enige man in haar leven. Zij was er als de dood voor dat ik op mijn beurt zou koersen, maar dat was nooit aan de orde. Zelfs van gewoon fietsen hield ik niet. Ik zocht en vond mijn heil als scheidsrechter bij VC Ichtegem en spring zelfs nu nog graag in om wedstrijdjes van de allerjongsten te leiden."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!