Ramskapellenaar Gerben Kuypers achtste en eerste Belg op WK veldrijden voor juniores

Gerben Kuypers werd achtste en leverde daarmee de beste Belgische prestatie bij de junioren. © BELGA
Redactie KW

Ben Tulett is de eerste wereldkampioen in het veld. De Brit haalde het zaterdag in het Nederlandse Valkenburg bij de junioren voor de Tsjech Tomas Kopecky en de Nederlander Ryan Kamp. Ramskapellenaar Gerben Kuypers eindigde op een achtste plaats en werd daarmee de beste Belg.

De topfavoriet Rouiller toonde zich meteen na de start en hield een hoog tempo aan op het lastige parcours in Valkenburg. De Belgen waren al snel op achtervolgen aangewezen. Een groepje met de Zwitser, Kopecky en de Brit Flyn nam een beetje afstand van de rest en toen Kopecky met Flyn in het lint reed, wist de Zwitser afstand te nemen.

Kopecky dichtte evenwel het kloofje op de Zwitser en het duo telde een handvol seconden bonus op een groepje van vier. Net voor het ingaan van de tweede ronde klitte alles weer bijeen en kregen we een kopgroep van zes renners: Rouiller, Kopecky, Tulett, de Nederlanders Hendrix en Kamp en Maher. De Belgen zaten verder, eerste landgenoot Kuypers volgde in een tweede groep.

In ronde twee schoven opnieuw enkele renners weg op het gladde modderparcours, maar zonder al te veel erg. Intussen zou de kopgroep aandikken tot negen stuks, met ook de Belg Kuypers, maar dat was niet naar de zin van Tulett die versnelde iets voor halfweg cross. Bij de passage aan de finish telde hij elf seconden bonus op Kopecky en co. De Tsjech gaf zich evenwel niet gewonnen en knokte zich terug bij de Brit. Deze twee streden om het goud, achter hen zagen we Ronhaar, Maher en Kuypers strijden om de bronzen plek.

Van de topfavoriet Rouiller was intussen geen spoor. Een nieuwe versnelling van Tulett in de laatste ronde nekte Kopecky die vrede moest nemen met zilver. Ryan Kamp werd derde. Kuypers zakte terug op het eind en zou op een achtste plaats eindigen. Ook vorig jaar pakte Groot-Brittannië het goud bij de junioren, toen was Pidcock aan het feest. Nu juicht Tulett die ook al op de Koppenberg won en in Overijse. Vanaf 1 september rijdt de Brit voor het team van de broers Roodhooft.

(BELGA – foto BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier