Quick Step Floors domineert E3, Niki Terpstra kroont zich tot winnaar

23/03/18 om 17:25 - Bijgewerkt om 20:10

Yves Lampaert reed een eind samen in de aanval met ploegmaat Niki Terpstra. Philippe Gilbert werd tweede.

Quick Step Floors domineert E3, Niki Terpstra kroont zich tot winnaar

© BELGA

De 33-jarige Niki Terpstra (Quick-Step) heeft vrijdag de E3 Harelbeke (WT), met start en aankomst op de Stasegemsesteenweg in Harelbeke na 205 kilometer, gewonnen. De Nederlander haalde het in deze knotsgekke en bijzonder fraaie 61e editie na een demonstratie van zijn team Quick-Step Floors en een solo van 23 kilometer. Philippe Gilbert werd tweede, Greg Van Avermaet derde. Terpstra was eerder dit seizoen al de sterkste in de GP Samyn

Na zowat 5 kilometer koers vormde zich een kopgroep met acht renners. Dat waren Kevin Van Melsen, Truls Korsaeth, Nelson Oliveira, Simone Consonnni, Lukas Spengler, Damien Gaudin, Pim Ligthart en Jeremy Lecrocq. Zij mochten met een voorsprong van 5:55 de eerste helling van de dag, de Wolvenberg na 27 kilometer, aansnijden.

Delen

Sep Vanmarcke was betrokken in die bewuste valpartij en moest van dan af achtervolgen

Een massale valpartij, na 106 kilometer koers, zorgde ervoor dat het peloton helemaal verbrokkelde. Meteen was dit het sein voor Tim Declercq en Iljo Keisse om het tempo op te voeren. Sep Vanmarcke was betrokken in die bewuste valpartij en moest van dan af achtervolgen. Op de Knokteberg versnelde Gaudin met Ligthart in het wiel en hielden Declercq en Keisse de snelheid bijzonder hoog in de achtervolgende groep.

Achter hen sloegen de mannen van Astana, EF Education First-Drapac en AG2R-La Mondiale de handen in elkaar om de kloof naar het eerste gedeelte van het peloton te overbruggen. Bij de beklimming van de Knokteberg versnelde Damien Gaudin nog eens. Hij kreeg opnieuw Pim Ligthart mee in steun. Wat verderop kreeg dit duo versterking van het tweetal Yves Lampaert en Niki Terpstra. Achter het leidende viertal vormde zich een achtervolgend groepje met Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot, Philippe Gilbert en Zdenek Stybar.

Op de Eikenberg, op 63 kilometer van de finish, bleven voorin enkel de Quick-Step-mannen Yves Lampaert met Niki Terpstra over. In de achtergrond trok Greg Van Avermaet, bij de passage van de kasseizone van de Mariaborrestraat, alleen in de tegenaanval. Met nog 51 kilometer voor de boeg kreeg de Olympische kampioen het gezelschap van Philippe Gilbert en Tiesj Benoot.

Quick Step Floors domineert E3, Niki Terpstra kroont zich tot winnaar

© BELGA

Terpstra en Lampaert hadden op de top van de Oude Kwaremont 45 seconden voorsprong op het trio Van Avermaet, Benoot en Gilbert. Achter hen volgde een groepje met Sep Vanmarcke en Oliver Naesen. Peter Sagan moest nog meer terrein goed maken. Philippe Gilbert trok vervolgens in zijn eentje naar de twee vluchters, naderde tot 10 seconden, maar waaide dan weer terug en werd opgeslokt door een groep van tien met daarbij Vanmarcke, Stuyven, Naesen, Stybar en Benoot.

Yves Lampaert moest zijn metgezel op 23 kilometer van het einde op de kasseien van de Varentstraat laten rijden. De Nederlander, eerder dit jaar al de beste in de GP Samyn, had aan de Tiegemberg een voorsprong van 40 seconden op Greg Van Avermaet, Jürgen Roelandts, Stefan Küng, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Tiesj Benoot, Matteo Trentin, Sep Vanmarcke, Gianni Moscon en Jasper Stuyven.

In volle finale werd er slag om slinger achter Terpstra gedemarreerd. Dan weer versnelde Van Avermaet, dan weer Trentin, Benoot en Roelandts. Niki Terpstra bleef echter mooi rond draaien en haalde het na een schitterende solo van 23 kilometer. Hij volgt daarmee Greg Van Avermaet op als eindlaureaat van de E3 Harelbeke.

(FV/BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!