Poolse wielrensters starten als underdog in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen

23/03/18 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:55

De West-Vlaamse vastgoedgroep POC Partners brengt Poolse rensters naar Vlaamse klassiekers.

Poolse wielrensters starten als underdog in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen

Het BCM-team in Darlowo. © BMC

In Polen behoort het BCM Nowatex Ziemia Dar?owska team tot de nationale top van het vrouwenwielrennen. Toch kan dit eliteteam aan de start van Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen nog voor een verrassingseffect zorgen. Door hun late inschrijving voor deze wedstrijden is het team relatief onbekend bij de concurrerende rensters.

Hun eerste deelname aan de Vlaamse klassiekers hebben ze te danken aan hun nieuwe West-Vlaamse sponsor POC Partners. De sterkhouders van de ploeg - en twee namen om te onthouden - zijn de zussen Daria en Wiktoria Pikulik.

Straffe zussen en Poolse persaandacht

Met een vierde plaats in het omnium van het WK baanwielrennen in Hong Kong (2017) en een deelname aan de Olympische Spelen van Rio heeft Daria Pikulik, de oudste zus, al een schitterend parcours afgelegd. Door haar sterke prestaties is ze enorm populair in Polen.

Daria zet zich in als rolmodel en geeft regelmatig lezingen in scholen om meisjes te empoweren. Als gezicht van de Poolse kledingfabrikant F4 poseerde ze al voor een enorme billboardcampagne, wat haar zowat de Poolse equivalent van Tom Boonen maakt.

Delen

Daria Pikulik is de Poolse equivalent van Tom Boonen

Haar zus Wiktoria claimde al een resem Europese en Poolse medailles in de leeftijdsklasse U23. De rensters van BCM Nowatex Dar?owska zijn voor de Belgische wedstrijden afgevaardigd door de Poolse wielerbond.

Ook andere deelneemsters zoals Marta Jaskulska en coach Marcin Adamów behoren tot de nationale wielertop in Polen. De 18-jarige Jaskulska wordt voor haar deelname aan Gent-Wevelgem U19 getipt als een van de favorieten bij de junioren.

Uitdagende kasseien en vipentourage

BCM Dar?owska komt op vrijdag 23 maart aan in België en verblijft een week lang in Kortrijk. De stad is de ideale uitvalsbasis om het parcours van de twee klassiekers te verkennen. Tijdens de trainingen zullen de dames ook de befaamde, Vlaamse kasseistroken ontdekken. Polen kent voornamelijk asfaltwegen, dus strategisch oefenen op deze stukken is een must in het trainingsprogramma.

Een delegatie met Poolse journalisten en politici uit Dar?owo reist ook af naar België om de wielrensters te ondersteunen. Op zaterdagavond organiseert POC Partners een meet en greet tussen Quick-Step manager Patrick Lefevere, het vrouwenteam en de Poolse vips in Brasserie Latem.

Herdenking Poolse generaal Maczek

Het team maakt van de gelegenheid gebruik om op zaterdag 25 maart eer te betuigen aan het monument voor Generaal Maczek in Tielt, waar het peloton van Dwars door Vlaanderen net na de start passeert. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijdde deze Poolse bevelhebber Tielt en tal van andere plaatsen in Europa. In 2019 wordt overigens een herdenkingswielerwedstrijd georganiseerd langs het parcours dat deze Poolse held aflegde.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!