PK tijdrijden op Baliebrugge past zijn parcours aan

Junior Loran Cassaert won vorig jaar goud op het PK tijdrijden. © Coghe
Tom Vandenbussche

De 20ste editie van het West Vlaams Kampioenschap tijdrijden in Ruddervoorde Baliebrugge zal nooit meer zijn zoals het was. De VZW Apegem Sportief, de organisator van dit kampioenschap heeft besloten om vanaf dit jaar de nodige aanpassingen aan het vertrouwde parcours te doen om de toekomst van dit provinciaal kampioenschap zowel financieel als organisatorisch verder te kunnen verzekeren.

Naast de ingekorte versie van het parcours – vanuit de Westkantstraat gaat het via de Sasputstraat terug naar de vertrouwde Torhoutsestraat – is ook de aankomststrook aangepast. Zo bevindt het volledige tijdritparcours zich nu op grondgebied Ruddervoorde, wat ervoor zorgt dat de omleidingen voor de medewerkers veel eenvoudiger te realiseren en minder belastend zijn.

Nieuwe aankomst

Nadat vorig jaar al werd geëxperimenteerd met de plaats van aankomst, wordt voor 2018 gekozen om de streep in de Vrijgeweidestraat te leggen, ter hoogte van de Zaal d’Oude Kerke, waar ook alle koersformaliteiten plaatsvinden. Voor de categorieën beloften, elite zonder contract, dames elite en juniores zal afgeweken worden van het vroegere traject en wordt zo een lus gemaakt via de Vrijgeweidestraat, met een doortocht aan de aankomst. Vervolgens gaat het via de Claeysstraat en Hazelbeekstraat weer naar het vertrouwde parcours van de Torhoutsestraat.

Linke bocht

Voor dames jeugd, nieuwelingen en aspiranten is er één ronde met aankomst in de Vrijgeweidestraat. Dat er zich op 100 meter van de aankomst een linke bocht bevindt, kan eventueel iets extra’s brengen bij de jeugdwedstrijden. Over een afstand van 6 km en 670 meter kan elk detail bepalend zijn. Ook het nemen van een perfecte bocht is een belangrijk onderdeel in het tijdrijden.

Tijden op scherm

Zo zijn de organisatoren ervan overtuigd dat het publiek het doen en laten van hun favorieten op de voet zullen kunnen volgen. De bedoeling is om in de zaal ter hoogte van de aankomst een voldoende groot projectiescherm te plaatsen, waar tussen- en eindtijden zullen verschijnen en bij de soms milde temperaturen in april zal het aangenamer zijn voor de toeschouwers om dat in een verwarmde zaal te doen. Sinds 1998 werden alle tijden van de renners altijd op diverse schoolborden geschreven, maar anno 2018 is de tijd rijp voor een voorzichtige evolutie. Zo zal het aanwezige publiek indien gewenst de renners kunnen zien inschrijven en hun rugnummers na afloop zien terugbrengen. Voor de renners is er voor hun koersformaliteiten trouwens een aparte ingang met een afzonderlijk fietspark voorzien.

Veranderingen

Natuurlijk houdt zo’n wijziging een aantal veranderingen in. Het is overduidelijk dat, eenmaal de tijdrit van start is gegaan, het parcours niet meer zal kunnen worden opgereden, tenzij het een ploegwagen betreft die renners moet volgen. Op het gemeentelijk voetbalterrein zal voldoende parking voorzien zijn als de gemeentelijke instantie wat welwillend zijn tegenover de vraag. Personen die toch dichter bij het gebeuren willen parkeren, zullen voor 11.45 uur aanwezig moeten zijn en voor de renners en hun entourage zal er waarschijnlijk iets meer organisatie bij te pas komen in tegenstelling tot vroeger.

Veel voordelen

Maar dat alles kan niet opwegen tegen de voordelen om renners een veilige en attractieve wedstrijd te laten rijden, waarbij het publiek veel beter de wedstrijd van start tot aankomst zal kunnen volgen. Ten slotte is er op de Baliebrugge in Ruddervoordde een accommodatie aanwezig die in het verleden nauwelijks werd gebruikt en tegenwoordig is het zonde als je als organisatie daar geen optimaal gebruik van zou maken. Daarom: afspraak op donderdag 5 april 2018 voor het West Vlaams kampioenschap tijdrijden om de opvolgers van Stan Dewulf, Ann Sophie Duyck, Loran Cassaert en vele anderen te komen aanmoedigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier