Pieter Vanspeybrouck liep bij val in Ronde van Noorwegen een sleutelbeenbreuk op

24/05/18 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:50

Dat maakte zijn team Wanty-Groupe Gobert donderdag bekend in een persbericht. De 31-jarige Tieltenaar startte zondag niet meer in de laatste rit.

Pieter Vanspeybrouck liep bij val in Ronde van Noorwegen een sleutelbeenbreuk op

© BELGA

Na een moeilijk voorjaar was Pieter Vanspeybrouck bezig aan een heropleving. In Eschborn-Frankfurt (WorldTour) reed hij naar de elfde plek. In de Ronde van Noorwegen (2.HC), waar hij twee keer top 5 reed, vatte hij de voorlaatste etappe aan als vierde in het algemene klassement. Maar hij viel tijdens die rit.

"Pieter Vanspeybrouck heeft zaterdag bij een valpartij in de slotfase van de vierde etappe van de Ronde van Noorwegen zijn linkersleutelbeen gebroken", legde ploegdokter Joost De Maeseneer uit. "Maandag werd hij met succes geopereerd door Dr. Toon Claes in het AZ Herentals. Binnen zeven à tien dagen zou Pieter de training op de weg weer kunnen hervatten."

Vanspeybrouck zelf kan zich de val nog goed herinneren. "De aankomst lag na een afdaling, dus we konden op voorhand vermoeden dat het gevaarlijk zou zijn", aldus de renner. "De valpartij gebeurde op 800 meter van de streep. Ik herinner me nog dat ik van achteraan werd aangereden en dan zijn we met een vijftal renners tegen de grond gekwakt. In het ziekenhuis in Noorwegen hebben we dan een CT-scan laten nemen, en op basis daarvan hebben we in samenspraak met Toon Claes beslist om de operatie in België te laten plaatsvinden. Dan volgden dus nog twee ambetante dagen en nachten. Heel je lichaam zit in een kramp om zo weinig mogelijk pijn te lijden. Ik was opgelucht dat we maandag in België arriveerden en de operatie kon plaatsvinden. Op zich is die goed verlopen. Ik had nog wel wat pijn, maar dat is logisch aangezien het geen simpele ingreep was. Het kan nu alleen maar beteren."

"Na een mislukt voorjaar, dat bepaald werd door heel wat pech, had ik de knop omgedraaid", vervolgde Vanspeybrouck. "Ik ben weer van nul begonnen en heb keihard getraind. In Frankfurt voelde ik me al goed. Die conditie kon ik doortrekken in enkele kleinere Belgische wedstrijden alvorens twee keer top-5 te rijden in Noorwegen. Ik voelde me heel goed en had het gevoel dat de vorm nog aan het groeien was. Ik keek met hoge verwachtingen uit naar de Ronde van België en Luxemburg, twee wedstrijden waar ik in het verleden al goed presteerde."

"Toon Claes vertelde me dat ik met wat geluk dit weekend kan hervatten op de rollen. Hij zei wel dat het een zwaardere breuk betreft dan normaal. Dus het kan zijn dat de revalidatie net iets langer duurt. Het goede moment zal vooral afhangen van mijn gevoel dag per dag. Gelukkig heb ik de volle steun van mijn Duitse vriendin, die meteen naar België is afgezakt."

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!