Pidcock houdt Eli Iserbyt van derde wereldtitel bij beloften

Eli Iserbyt tijdens het WK cyclocross in Bogense in Denmark. © BELGA
Redactie KW

De Brit Thomas Pidcock heeft zich zaterdag in het Deense Bogense tot wereldkampioen veldrijden bij de mannen beloften gekroond.

Eli Iserbyt hoopte na goud in 2016 en 2018 op een derde wereldtitel bij de beloften, wat een record zou zijn.

Iserbyt mee in groep met 7 renners

De kopstart bij de beloften was voor outsider Antoine Benoist. Lander Loockx nam al snel over, Eli Iserbyt ging eroverheen en liet het gat vallen voor zijn landgenoot. Benoist moest meteen het kloofje dicht rijden, Tom Pidcock liet het allemaal nog wat betijen.

Een groep met zeven renners, onder wie drie Belgen met Loockx, Iserbyt en Niels Vandeputte, scheidde zich af na een snelle openingsronde. De uittredende wereldkampioen nam voluit het initiatief, want hij liet zelfs niet toe dat Loris Rouiller even de leiding nam na een afdaling. Na twee ronden reden er nog veertien crossers in het leidende peloton, Pidcock moest van fiets wisselen en verloor daardoor een tiental plaatsen.

Oppermachtige Pidcock

Het signaal voor Iserbyt om opnieuw fors door te trekken. Kevin Kuhn en Rouiller boden de laatste weerstand, want de Belg verzamelde al snel een handvol seconden. Pidcock vocht zich tussen de schuine kanten en concurrenten een weg richting de twee Zwitsers op acht seconden van Iserbyt. De Brit snelde in het achtervolgende groepje naar de leiding en haalde uit met een verschroeiende versnelling.

Pidcock reed in één ruk zes seconden dicht om vervolgens op en over Iserbyt te gaan. Die kraakte en gaf snel enkele seconden prijs. Hij moest even op zijn adem komen, maar intussen was de vogel gaan vliegen. Pidcock oogde oppermachtig, terwijl achter hem een pakketje renners over de resterende medailles besliste.

Tweede plaats voor Iserbyt

In de voorlaatste ronde kon de tweevoudige wereldkampioen zich losrukken richting de zilveren medaille. De bronzen medaille werd een strijd tussen Benoist, Tomas Kopecky en Jakob Dorigoni. Pidock trok er zich niets van aan en reed soeverein naar zijn eerste regenboogtrui bij de beloften.

Iserbyt verzekerde zich van de tweede plaats, Benoist werd derde. de Tsjech Kopecky werd vierde, de Italiaan Dorigoni vijfde. Naast Eli Iserbyt uit Kuurne stond West-Vlaming Niels Derveaux uit Otegem aan de start.

“Moeilijk om tevreden te zijn”

“We zitten hier niet op school”, zei Iserbyt na afloop. “Alleen goud telt. Maar goed, over een paar dagen ben ik misschien wel tevreden met dit zilver, alleen weet niemand nog volgend jaar wie tweede werd op een WK. Ik kwam naar hier voor goud, dan is het moeilijk om tevreden te zijn met zilver. Het kon slechter, maar ik wilde graag in schoonheid afscheid nemen bij de beloften en dat goud pakken. Dat is niet gelukt.”

Paul Herygers vertelde tijdens de uitzending bij Sporza dat Iserbyt misschien wel iets te overmoedig was na de start, te snel alleen weg was. “Dat weet ik niet”, zei hij. “Het was nog geen koers van 50 minuten, dat tempo moet je wel kunnen volhouden. Als je dat niet kan, dan houd je er beter mee op. Ik startte snel, inderdaad, maar dat was ook het plan. Ik zag ook dat Pidcock wat verder zat, dus moest ik wel volle gas geven. Ik heb daar ook geen spijt van.”

“Hij had een topdag, ik niet”

Maar Pidcock kwam terug op zijn wiel en ging hem meteen voorbij. “Hij had een versnelling in de benen die ik vandaag niet had en ik maakte ook iets te veel fouten. Hij had een topdag, ik niet en dat is spijtig, maar hij is de verdiende winnaar. Al snel pakte hij 20 seconden en toen had ik net even een dipje. Ik wou nog wel, maar hij was al ver en dan ben ik voluit voor dat zilver gegaan.”

Iserbyt keert nu huiswaarts. “Vanavond reizen we met de Bond al naar Kopenhagen, zondagochtend nemen we het vliegtuig naar huis. Daar kan ik dan de ontgoocheling doorspoelen.”

Derde medaille voor België op WK

Voor België is het zilver van Iserbyt de derde medaille op dit WK. Eerder op de dag veroverden Witse Meeussen en Ryan Cortjens zilver en brons bij de junioren. Ook daar ging de wereldtitel naar een Brit, Ben Tulett.

Om 15 uur is het de beurt aan de elite vrouwen. Sanne Cant start als tweevoudig titelverdedigster. Zondag volgt de regenboogstrijd bij de vrouwen beloften (11u) en de mannen elite (15u).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier