Peter Lernout, één jaar prof bij Palmans, leeft zich nu uit als triatleet

Redactie KW

De naar Gullegem uitgeweken Geluwenaar Peter Lernout (40) werd 20 jaar terug voor eigen volk tweede in de GP van Geluwe, het jaar daarop werd hij als belofte primus in Gent-Wevelgem. Het logische gevolg was een profcontract. Zijn verblijf in het profpeloton was van korte duur, maar sport bleef altijd een passie. Na het lopen van marathons legt hij zich nu toe op de triatlon.

Sport heeft steeds een centrale plaats ingenomen in het leven van Peter Lernout, die getrouwd is met Patricia Degezelle en papa is van Noah (11), Laura (8) en Emma (1). Al in het secundair onderwijs kwamen de studies op de tweede plaats. Wielrennen was toen zo immens veel belangrijker.

“Er was absoluut geen traditie van wielrennen of zelfs sporten in mijn familie. Het profwielrennen, dat was een andere wereld”

“Mijn grootste overwinning ooit was Gent-Wevelgem in 1999 bij de beloften”, blikt Peter Lernout terug op zijn wielercarrière. “Het was ook mijn mooiste zege, omdat ik die dag echt de beste was. Als stagiair bij Palmans was ik dat jaar al aardig bezig. Die overwinning heeft de ploeg uiteindelijk overtuigd om mij een profcontract aan te bieden.”

Een andere wereld

Dat liedje duurde helaas niet lang, Peter Lernout was amper een jaar prof bij Palmans, in 2000. Walter Planckaert was er toen sportdirecteur, andere renners in het team waren onder meer Nico Eeckhout, Mario en Hans De Clercq en Dave Bruylandts. “Na dat jaar ben ik ontgoocheld gestopt met koersen. Ik kon nog naar Colstrop, maar dat heb ik toen geweigerd. De ploegen Palmans en Colstrop zouden fusioneren, dus gingen een pak renners een onzekere toekomst tegemoet. Ik werd nog een contract aangeboden, maar moest nog een paar maanden wachten, zo vertelden ze me. En bovendien moest ik alles zelf uitzoeken. Er was absoluut geen traditie van wielrennen of zelfs sporten in mijn familie. Het profwielrennen, dat was een andere wereld. Ik heb er grote ogen opgezet.”

In 2000 en 2001 maakte Peter Lernout deel uit van Palmans. Hier zien we hem met onder meer Wim Feys, Jurgen Vermeersch, Niko Eeckhout en Jurgen Van de Walle. (Foto a-RN)
In 2000 en 2001 maakte Peter Lernout deel uit van Palmans. Hier zien we hem met onder meer Wim Feys, Jurgen Vermeersch, Niko Eeckhout en Jurgen Van de Walle. (Foto a-RN)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Nikolas Maes

Eens het besluit genomen was om te stoppen met wielrennen legde Peter zich volledig toe op het werk. Na een tijdje kon hij aan de slag bij zijn oom Hendrik Maes, waar hij trouwens nog steeds aan de slag is. Dat bedrijf werd ondertussen overgenomen door Willy Naessens Group. “Mijn oom Hendrik kwam geregeld kijken wanneer ik een wedstrijd reed”, vertelt Peter. “En steeds was zijn zoontje Nikolas Maes van de partij. En zie, hij trad in mijn voetsporen en is nu nog steeds profrenner. (lacht) Ik moet toch ergens een indruk gelaten hebben zeker?”

“Toen ik met triatlon begon, zwom iedereen, tot de allerkleinsten toe, me los voorbij”

Peter Lernout, één jaar prof bij Palmans, leeft zich nu uit als triatleet
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Zoals hij zich volledig gaf voor het wielrennen, gaf Peter zich na zijn kortstondig profbestaan volledig voor zijn werk en was sport veraf. “Tot ik opeens die drie cijfertjes zag op de weegschaal”, glimlacht hij. “Dus begon ik weer te sporten, te lopen. En weer gaf ik me volledig. Ik zit zo in elkaar: er moet ergens een doel zijn waar ik naar streef. Dus liep ik al snel een marathon. Dat ging goed tot heel goed. Mijn volgende uitdaging was om een goede tijd te lopen en ook dat lukte aardig. Mijn besttijd op die afstand is 2.58 uur. Mijn liefde voor de fiets was echter niet helemaal over, zodat ik mij eens waagde aan een duatlon. Dat was zo’n fijne ervaring dat ik me drie jaar geleden aansloot bij Energy Team Zuidwest in Wevelgem.”

Triatlon

Bij die club zag Peter triatleten, iets wat hem ook wel boeide. Toen hij zijn kinderen naar het zwembad bracht, trok hij zelf enkele baantjes. “Ik kan wel zwemmen, maar het liep langs geen kanten”, lacht hij. “In het begin zwom iedereen, tot de allerkleinsten toe, me los voorbij. Ik gaf niet op en stilletjes aan ging me dat beter en beter af.”

Peter Lernout, één jaar prof bij Palmans, leeft zich nu uit als triatleet
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Zijn sterkste onderdeel in de triatlon is het fietsen, hoe kan het ook anders. “Voor dat onderdeel moet ik het minste trainen. Meestal doe ik een kwarttriatlon, vaker en vaker ook een halve. Het plan was om dit jaar een Ironman af te werken, een volledige triatlon. Helaas heb ik die plannen moeten wijzigen. Ik lijd al jaren aan reuma en mijn lichaam reageerde vorig jaar plots op de medicatie die ik al een hele tijd nam. Daardoor lag ik dat jaar helemaal stil en was het bang afwachten wat er nog mogelijk zou zijn. Gelukkig hebben de artsen een medicijn gevonden waardoor ik terug pijnvrij ben en weer kan sporten.”

Ondertussen kijkt Peter vooruit. Hij begeleidt de jeugd van ITC (Izegemse Triatlon Club, red.) bij fietstrainingen en wil het diploma initiator behalen in september. Kinderen Noah en Laura treden in zijn voetsporen en zijn ook aangesloten bij de triatlonclub. Sport zal dus nooit veraf zijn bij Peter Lernout. (SL)