Patrick Lefevere: “De kop is eraf”

Patrick Lefevere is een tevreden ploegbaas. © BELGA
Redactie KW

Quick-Step Floors was zaterdag met Fernando Gaviria meteen aan het feest in de Tour. “Wie de eerste rit wint, is altijd in het voordeel. Als je moet blijven jagen en de dagen gaan voorbij, levert dat stress op. Nu is de kop eraf. Al wat nog volgt is fantastisch”, reageerde een tevreden teambaasen Moorsledenaar Patrick Lefevere.

“Dit is een fijn gevoel natuurlijk. Vorig jaar wonnen we vijf keer, maar ik gaf gisteren met de tactische bespreking mee dat we dat achter ons moesten laten. Zo’n aantal evenaren is quasi onmogelijk, je moet gewoon mikken op die eerste zege en je niet blind staren op vorig jaar. Dat was een zware erfenis. Je bent zo sterk als je laatste overwinning en jullie moeten pas beginnen panikeren, als ik dat doe. Blijf rustig, we weten wat we kunnen. Het was bedoeld als een grapje, maar het is ook de realiteit. Je mag niet naar het verleden kijken, elke Tour begin je weer van nul. Nu hebben we die zege beet en valt de druk van onze schouders. Al is dit natuurlijk de Tour, stress is er altijd.”

Nerveuze etappe

“Ja het was een nerveuze etappe”, blikte Lefevere terug. “Dat is het altijd in de eerste ritten. Er is al meteen veel schade aangericht hé. Froome valt en verliest tijd, Quintana staat aan de kant met mechanische pech. Dat zal al stevig aankomen.”

Gaviria won vorig jaar vier ritten in de Giro, maar moest alles nog bewijzen in de Tour. “Kijk, hij krijgt het toch voor mekaar, in zijn eerste Tour. Voor een jongen uit Colombia is dat een droom. Ik ben blij voor hem en voor de ploeg. Hij was nerveus de voorbije dagen, maar vandaag bleef hij verbazend kalm en de ploeg deed ook zijn werk. Sagan nam zijn wiel, hij wist duidelijk nog van in de Ronde van Zwitserland dat hij daar moest zitten (lacht), maar hier slaagde hij niet in zijn opzet en bleef Fernando hem voor. Dat zal hem ook wel extra deugd hebben gedaan.”

(BELGA)