Oudste van broers Vanthourenhout blikt met positief gevoel terug

Belgian Dieter Vanthourenhout pictured in action during the men elite race of the Scheldecross Antwerpen cyclocross cycling race, the fifth stage (out of 8) of the Bpost Bank DVV Trophy, Saturday 16 December 2017, in Antwerp. © BELGA
Redactie KW

Dieter Vanthourenhout (32) reed vorig weekend naar een 14de en een 17de plaats. Prestaties die in de lijn liggen van zijn winter. De beste jaren van de oudere broer van Michael lijken dan wel achter ons te liggen, je zult de Beernemnaar niet horen klagen over zijn seizoen.

“Ik kan inderdaad met een overwegend positief gevoel terugblikken op mijn crossseizoen”, knikt Dieter. “Zeker in het begin liep het best lekker. In november, december kende ik even een dipje, maar ik kreeg toen ook niet echt mijn geliefde parcoursen voorgeschoteld. En de laatste weken gaat het weer in stijgende lijn. Zo’n drietal weken geleden won ik nog een cross in Luxemburg. Oké, de toppers waren wel niet aanwezig, maar het voelt goed om eens je armen in de lucht te kunnen gooien. En ook vorige week in Maldegem streed ik lang mee voor het podium. Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik kan best leven met mijn prestaties.”

En wie weet kan Dieter daar nog een mooi resultaat aan toevoegen, want ook in de resterende crossen zal de veldrijder van Marlux-Bingoal aan de start verschijnen. “De conditie is goed en ik heb er nog veel zin in. Ik zou graag nog één mooie uitslag behalen. Het zou leuk zijn mocht dat in Middelkerke kunnen. Na Oostmalle gaat de riem er even af en zal ik zo’n drie weken mijn fiets niet aanraken. En daarna kunnen we weer rustig opbouwen.”

Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik kan best leven met mijn prestaties van dit seizoen

De 32-jarige West-Vlaming is intussen bezig aan zijn elfde seizoen bij de profs. Hij is dus uitstekend geplaatst om het niveau van de huidige crossers in te schatten. “Het niveau is zeker niet gedaald”, vertelt Dieter Vanthourenhout. “Vroeger durfde het nog eens stilvallen en dat is nu niet meer het geval. Als je een slechte start kent, ben je eigenlijk al gezien. Die jonge mannen wachten niet meer.”

broer michael

Ook Dieters jongere broer, Michael, maakt deel uit van die nieuwe lichting veldrijders. De laatste jaren rijdt Dieter meer en meer in de schaduw van de huidige vicewereldkampioen, maar daar heeft hij geen enkel probleem mee. “Integendeel! Ik heb enorm genoten van Michaels prestatie op het afgelopen WK. Je hebt nu Van der Poel en Van Aert, maar daaronder komt een pakketje renners waar ook Michael toe behoort. En ik denk zelfs dat hij nog dichter bij die twee kan komen. Vorige zomer sukkelde hij bijna anderhalve maand met zijn knie. Met een ideale voorbereiding moet hij nog beter kunnen.” (BVS)