Nieuweling Arjen Decroo doet het als veldrijder

"De veldritten gaan hem nòg beter af dan de wegkoersen", weet papa Philippe. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Arjen Decroo (°14 april 2007) voetbalde eerst bij White Star Adinkerke, de gemeentelijke club waar hij zich uitleefde als centrale middenvelder of als rechterwinger. Hij was evenwel danig blessuregevoelig dat het almaar meer tot hem doordrong dat hij beter een andere sport kon bedrijven.

Die keuze lag voor hand: hij staarde om zich heen en zag de fonkelende koersfiets van zijn papa Philippe én de grote voldoening die na elke tocht zonder napijn van zijn papa afstraalde, een vaderlijk genoegen dat hij wilde delen. Dat ging Arjen zo goed af dat hij zich wel eens wilde meten met zijn leeftijdsgenootjes. Bij V.C. Noordzeemeeuw en Filip Deschuytter kwam hij goed terecht. Hij maakte zijn debuut als negenjarige miniem in Hooglede op 1 mei 2016 en was in de winter van 2017-2018 aan zijn eerste optredens in het veldrijden toe.

“Lopen is Arjens sterkste punt”

“De veldritten gaan hem nòg beter af dan de wegkoersen”, weet Philippe. “Hij eindigt keer op keer mooi in de middenmoot. Lopen is zijn sterkste punt zodat hij enorm opgetogen was dat de trajecten de jongste weken almaar drassiger werden. Arjan zette zijn beste prestatie zowaar neer in het kampioenschap van België in Lille, waar hij – hoewel hij er op de vierde rij moest starten – toch opschoof naar de twintigste plaats op tweeënvijftig starters. En dat een week nadat het in het kampioenschap van West-Vlaanderen in Veurne helemaal in de soep draaide. In een halve thuiscross die bovendien georganiseerd werd door zijn club en onder het toeziend oog van familie, vrienden en kennissen, was hij hypernerveus en miste zijn start. Dat kon hij niet meer rechtzetten waardoor hij moest tevreden zijn met een negentiende plaats. Andermaal is gebleken dat een slechte generale repetitie de voorbode kan zijn van een goede opvoering.”

Wout van Aert

“Arjen kijkt vooral op naar Wout van Aert, die hij tijdens de Duinencross van Koksijde ging opzoeken en met wie hij op de foto mocht. Het flatteerde Arjen dat Wout tijd en aandacht voor hem had. Hij bewondert de manier waarop Wout zich niet neerlegt bij het meesterschap van Mathieu van der Poel en is ervan overtuigd dat de kansen nog zullen keren. Of Wout een vierde keer op een rij wereldkampioen wordt, wil hij niet gezegd hebben. Net als Wout zal Arjen ook opnieuw (vanaf mei) in de wegkoersen aantreden, maar dan wel een beperkt aantal keren in functie van het veldrijden.” (Bernard Callens)