Neoprof Stan Dewulf: “Parijs-Roubaix is mijn droomkoers”

© VDB
Redactie KW

Stan Dewulf heeft zijn eerste maanden als prof achter de rug en mag van een geslaagd debuut spreken. Na enkele deugddoende winterstages onder de Spaanse zon kon de Stavelnaar van Lotto-Soudal zich meteen laten opmerken in de Ronde van San Juan. In de laatste ritten spurtte hij naar een knappe dertiende en achtste plaats. Ook in de koersen die volgden, bewees Dewulf dat hij zijn profcontract meer dan waard is.

Zesde in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften, tweede in de Tour de Bretagne, tweede in de Triptyque des Monts et Châteaux, winnaar van Paris-Roubaix voor beloften…. Met zulke resultaten is het niet meer dan logisch dat de profploegen kwamen aankloppen voor het 21-jarige toptalent uit Stavele.

Ik heb een uitstekende winter achter de rug

“2018 was inderdaad een fantastisch jaar!” blikt Stan Dewulf nog eens terug op zijn derde seizoen bij de beloften van Lotto-Soudal. “Overgaan naar het profteam was eigenlijk de logische stap, maar toch…. De dag dat ik effectief tekende, was een droom die in vervulling ging. Vanaf toen mocht ik me eindelijk profrenner noemen!”

Geslaagd debuut

Ondertussen zijn we een klein half jaar verder en heeft Dewulf zich al meerdere keren laten opmerken. Al van bij zijn eerste wedstrijdkilometers bewees de drievoudige eindlaureaat van Westsprint dat hij een man kan worden om in de toekomst rekening mee te houden.

“Tot nu toe kan ik alleen maar tevreden zijn met hoe het loopt”, knikt de neoprof van Lotto-Soudal. “Ik heb een uitstekende winter achter de rug. Het was ook de eerste keer dat ik me hoofdzakelijk op het wielrennen kon focussen. Andere jaren kregen mijn examens nog prioriteit in januari, maar dat ging nu niet meer. Na enkele stages met de ploeg voelde ik me helemaal klaar voor mijn debuut in Argentinië.”

In de voorbereidingskoersen wordt er wel hard gereden, maar dit is toch nog iets anders. Dat merkte ik al in Kuurne-Brussel-Kuurne. Ik had goede benen, maar toen ze doortrokken op de Oude Kwaremont moest ik toch passen

En de jonge West-Vlaming liet meteen van zich spreken met twee ereplaatsen in de Ronde van San Juan. Ook in de Ronde van de Algarve leverde hij uitstekend werk in dienst van de ploeg, wat er mee voor zorgde dat hij ook in een groot deel van de Vlaamse voorjaarskoersen zijn opwachting mag maken.

“En het zijn toch die wedstrijden die er toe doen”, weet Dewulf. “In de voorbereidingskoersen wordt er wel hard gereden, maar dit is toch nog iets anders. Dat merkte ik al in Kuurne-Brussel-Kuurne. Ik had goede benen, maar toen ze doortrokken op de Oude Kwaremont moest ik toch passen. In Le Samyn kende ik dan weer een superdag en kon ik me in de kijker rijden door op 80 km van de meet mee te glippen in een ontsnapping. Jammer genoeg droeg die poging niet al te ver, maar op die manier was ik wel mee met de eerste grote schifting. In de finale ging het nog iets te rap, maar een schande is dat zeker niet. Ik had mijn deel van het werk gedaan en ook de ploegleiding was tevreden met mijn prestaties.”

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik enorm graag Parijs-Roubaix zou rijden

Normaal zou Dewulf ook starten in de GP Monseré, maar die werd door de hevige rukwinden afgelast. “Een begrijpelijke keuze. We hadden met de ploeg de plaatselijke ronde verkend en het was echt niet te doen. Stel je voor dat er midden in het peloton iemand van zijn fiets wordt geblazen….”

Wat wel nog op de agenda staat: vandaag de Bredene Koksijde Classic, vervolgens de Driedaagse Brugge-De Panne, de E3 Binckbank Classis en Dwars door Vlaanderen.

Parijs-Roubaix

“Een heel mooi programma”, weet de Lotto-renner. “Stuk voor stuk koersen waar ik enorm naar uitkijk en die me wel moeten liggen. En misschien komt er nog wel iets bij. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik enorm graag Parijs-Roubaix zou rijden. Het is mijn droomkoers en bij de beloften was ik er al eens de beste. Al besef ik ook dat dit niets wil zeggen. Bij de profs telt dat niet meer. Maar mocht de ploeg het me vragen, ik zou geen twee keer moeten nadenken!” (BVS)