Na Hooglede, Mol (2x), Chimay nu ook Anzegem voor Duyck?

Mieke Leeman. (Foto Bart) © VDB
Tom Vandenbussche

Ann-Sophie Duyck (30) en niemand anders is op het komende BK tijdrijden voor dames elite in Anzegem de gedoodverfde favoriete om zichzelf op te volgen. Sinds 2014 is ze immers ongeslagen in haar discipline. “Maar als je iets niet mag doen, is het wel de tegenstand onderschatten”, benadrukt Duyck.

Het is een opgetogen Ann-Sophie Duyck die we maandagavond, daags voor haar afreis naar de Women’s Tour in Groot-Brittannië, aan de lijn krijgen. “Ik weet dat mijn uitslagen dit seizoen op het eerste zicht minder zijn, maar dat komt omdat mijn rol binnen mijn ploeg (Duyck ruilde Drops in voor het veel sterkere Cervélo-Bigla Pro Cycling, red.) volledig veranderd is. Ik moet me al het hele seizoen helemaal ten dienste van de kopvrouwen (met vooral een sterke Ashleigh Moolman, red.) stellen. Bovendien was het een heel zwaar voorjaar voor mij, met meer zware wedstrijden in vaak erbarmelijke weersomstandigheden. Daar moet ik nog aan wennen, maar normaal kom je daar sterker uit en dat is ook wat ik nu hoop. Dat moet ook wel. Ik kan me dan wel wegcijferen, als tijdrijdster wil je natuurlijk zelf ook presteren.”

“Ik weet dat mijn uitslagen dit seizoen op het eerste zicht minder zijn, maar dat komt omdat mijn rol binnen mijn ploeg volledig veranderd is”

Te beginnen met het BK van volgende week donderdag, waar Duyck haar vijfde opeenvolgende driekleur kan bemachtigen. Wij blikten met haar terug op de vier vorige kampioenentruien en kijken vooruit naar deze editie op eigen West-Vlaamse bodem.

Hooglede-Gits 2014

“Ook een kampioenschap in eigen provincie. Ik reed toen nog voor Autoglass Wetteren, een clubploegje en dus was er niemand die iets van ons verwachtte. Uiteindelijk won ik met vijf seconden voorsprong op Liesbeth De Vocht. Het was mijn eerste grote tijdritzege uit mijn carrière. Ervoor had ik al enkele keren het provinciaal kampioenschap en wat testtijdritten gewonnen, maar dit was toch nog iets anders. Ik herinner me ook dat ik net ervoor in de Ronde van Gelderland ten val was gekomen en het BK met mijn elleboog in een kompres moest afwerken. Ik had daardoor geen topdag, maar won toch. Als ik er nu aan terugdenk, heb ik sindsdien een hele evolutie in professionalisme doorgemaakt. Op vlak van training én op vlak van materiaal.”

Links: bij haar eerste titel in 2014 in eigen provincie voor titelverdedigster Liesbet De Vocht. Midden: een tweede driekleur in 2015 waarbij ze de tweede, Jolien D'hoore, nog voor halfweg inhaalde. Rechts: een nieuwe titel in Mol-Postel in 2016. (Foto's Belga/GF)
Links: bij haar eerste titel in 2014 in eigen provincie voor titelverdedigster Liesbet De Vocht. Midden: een tweede driekleur in 2015 waarbij ze de tweede, Jolien D’hoore, nog voor halfweg inhaalde. Rechts: een nieuwe titel in Mol-Postel in 2016. (Foto’s Belga/GF)© Foto Coghe

1. Ann-Sophie Duyck (29,6 km in 42’27”, gem. 41,8 km/uur), 2. Liesbet De Vocht (op 0’05”), 3. Maaike Polspoel (op 1’09”), 4. Sofie De Vuyst (op 1’41”), 5. Latoya Brulee (op 1’58”).

Mol-Postel 2015

“Deze tijdrit herinner ik me nog goed. Ik kwam net van de Europese Spelen in Bakoe en was enorm moe. De reis had me veel krachten gekost. Er waren veel twijfels en men dacht dat Jolien D’hoore zou winnen. Niet dus. Nog voor het ingaan van de tweede ronde had ik haar al ingehaald en achtergelaten. Bakoe was een enorme tegenvaller, maar net daardoor had ik precies extra kracht om mezelf te bewijzen. Dit moet mijn beste BK ooit geweest zijn.”

“Dit moet mijn beste BK ooit geweest zijn”

Na Hooglede, Mol (2x), Chimay nu ook Anzegem voor Duyck?
© Foto Coghe

1. Ann-Sophie Duyck (24,4 km in 31’54”, gem. 45,9 km/uur), 2. Jolien D’hoore (op 1’41”), 3. Sofie De Vuyst (op 1’48”), 4. Isabelle Beckers (op 2’11”), 5. Jessie Daams (op 2’18”).

Mol-Postel 2016

“Min of meer hetzelfde parcours als het jaar ervoor. Ik kwam net van een tijdrit in Tsjechië, waar het zes graden was geweest, terwijl het in België heel warm was. Toch presteerde ik goed. Om een goeie tijdrit te rijden, zijn er sowieso enkele voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld nooit de tegenstander onderschatten, er altijd 100 procent voor gaan om door de pijngrens te kunnen en je mag niet ziek worden. Ook de concurrentie gaat voor het allerbeste en dat mag je nooit uit het oog verliezen.”

Na Hooglede, Mol (2x), Chimay nu ook Anzegem voor Duyck?
© BELGA

1. Ann-Sophie Duyck (24 km in 32’27”, gem. 44,4 km/uur), 2. Lotte Kopecky (op 1’00”), 3. Isabelle Beckers (op 1’28”), 4. Annelies Dom (op 1’56”), 5. Sarah Inghelbrecht (op 2’35”).

Chimay 2017

“Een heel ander type parcours, maar heel mooi. Zo mag het ook eens zijn. Het was weer een heel warme dag en ik weet nog goed dat de organisatie ‘s ochtends enkele putten in de macadam had opgevuld, maar dat die tegen de namiddag door de warmte vuile pek werden. En ja, opnieuw heb ik ervoor moeten knokken.”

Een jaar geleden veroverde Ann-Sophie Duyck in Chimay haar vierde driekleur in het tijdrijden voor Isabelle Beckers en Julie Van De Velde.
Een jaar geleden veroverde Ann-Sophie Duyck in Chimay haar vierde driekleur in het tijdrijden voor Isabelle Beckers en Julie Van De Velde.

1. Ann-Sophie Duyck (25,4 km in 35’20”, gem. 43,1 km/uur), 2. Isabelle Beckers (op 2’14”), 3. Julie Van De Velde (op 2’52”), 4. Nathalie Verschelden (op 3’14”), 5. Demmy Druyts (op 3’28”).

Anzegem 2018

“Uiteraard ben ik de topfavoriete, maar dat wil niet zeggen dat ik zomaar zal winnen. De tegenstand zal vermoedelijk uit ongeveer dezelfde hoek komen. Ik denk wel dat Jolien D’hoore omwille van haar sleutelbeenbreuk niet zal starten, maar als dat wel zo is, strijdt zij sowieso mee voor de medailles. Ook Lotte Kopecky is zeker een te duchten klant, nadat ze vorig jaar al de titel bij de beloften veroverde. Daarnaast zie ik ook Sofie De Vuyst, Julie Van De Velde, Annelies Dom, Nathalie Bex… En waarschijnlijk vergeet ik nog iemand.”

Na Hooglede, Mol (2x), Chimay nu ook Anzegem voor Duyck?
© VDB

Glasgow & Innsbruck

“In juli rijd ik in principe de Giro Rosa. Wat daarna volgt, is nog een vraagteken en hangt af van enkele ploegmates die nog uit ziekte moeten terugkeren. Begin augustus trek ik alleszins naar het EK in Glasgow, dat opnieuw (vorig jaar veroverde ze zilver op het EK tijdrijden in het Deense Herning, red.) een absoluut hoofddoel is. In september volgt uiteraard ook nog het WK in Innsbruck, waar we eveneens een niet te onderschatten parcours voorgeschoteld krijgen.”

“Zowel het EK als WK tijdrijden worden dit jaar een heel grote uitdaging”

Na Hooglede, Mol (2x), Chimay nu ook Anzegem voor Duyck?
© VDB

“Zowel het EK als WK tijdrijden worden dit jaar een heel grote uitdaging. Je moet op beide parcours met je fiets kunnen sturen. Je moet wat bergop kunnen. En beide steden zijn kandidaat om een kampioenschap in regenweer te krijgen. Oké, ook ik vind dat niet prettig voor het materiaal. Maar als het regent, hoop ik vooral dat de omstandigheden voor iedereen gelijk zullen zijn. (knipoogt) Net zoals in Herning.”