Mooi wielervolk bij voorstelling 'Top 1000 van de Belgische wielrenners' in Roeselare

13/03/18 om 21:20 - Bijgewerkt op 14/03/18 om 08:08

Uit 150 jaar wielersport weerhield Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, duizend renners die de sport mee kleurden. Een titanenwerk dat nu een lijvig naslagwerk oplevert, zeg maar de Winkler Prins van de Belgische koers. Bij de voorstelling in het wielermuseum in Roeselare tekende dinsdagavond heel wat mooi wielervolk present. "Een prachtig boek", omschreef oud-renner Eric Leman het passend.

Mooi wielervolk bij voorstelling 'Top 1000 van de Belgische wielrenners' in Roeselare

De Roeselaarse sportschepen José Debels, oud-renners Eric Leman, Freddy Maertens en Michel Pollntier en auteur Jacques Sys met het lijvige naslagwerk. © STEFAAN BEEL

Als locatie werd dus het wielermuseum in Roeselare gekozen, passender kon niet. Moderator Christophe Vandegoor ging er niet enkel in gesprek met Jacques Sys, de Brugse journalist die auteur is van het boek, maar ook met ronkende namen als oud-wielrenners Freddy Maertens, Walter Godefroot, Gilbert Desmet, Walter Planckaert, Eric Leman, Johan De Muynck...

Zij krijgen elk hun hoofdstukje in het boek. Dat is ingedeeld over zes periodes. De toppers van iedere periode worden uitgebreid voorgesteld, maar ook de iets kleinere garnalen die ook allen een eigen, uniek verhaal hebben. Het boek is geen droge opsomming, maar is anekdotisch opgevat. Zo lees je van iedere renner leuke of zelfs tragische weetjes. Want zeker in de eerste decennia van de wielersport was de heroïek en dramatiek nooit ver weg.

De cover van het boek.

De cover van het boek. © Jacques Sys

Bij de selectiecriteria primeert uiteraard de erelijst die de renners bijeen fietsten. Maar ook renners die nooit de profs haalden, maar door omstandigheden amateur bleven, veldrijders, pistiers, mountainbikers, dames... haalden de lijst.

Top 1000 van de Belgische Wielrenners, Jacques Sys, uitgegeven bij Lannoo. Het boek is vanaf nu te koop voor 44,99 euro in de Standaard Boekhandel. Vrijdag in alle edities van KW een kortingsbon van 5 euro.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!