Met acht West-Vlamingen (maar zonder Bert Van Lerberghe) naar de Tour

02/07/18 om 16:49 - Bijgewerkt op 04/07/18 om 20:57

Zaterdag zullen acht West-Vlamingen aan de start van de 105de editie van de Tour de France verschijnen. Geen negen, want Bert Van Lerberghe wordt door zijn Franse ploeg Cofidis dan toch niet meegenomen.

Met acht West-Vlamingen (maar zonder Bert Van Lerberghe) naar de Tour

© BELGA

De acht West-Vlamingen in de Tour zijn in alfabetische volgorde Tim Declercq (Quick.Step Floors), Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert), JensKeukeleire (Lotto-Soudal), kersvers Belgisch kampioen Yves Lampaert (Quick.Step Floors), SergePauwels (Team Dimension Data), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac p/b Cannondale) en Julien Vermote (Team Dimension Data). Voor Declercq, Dupont en Lampaert wordt het hun debuut in La Grande Boucle.

Van Lerberghe naar de Vuelta

Bert Van Lerberghe (Cofidis) zal er dus niet bij zijn op Franse wegen. Hij maakt zijn debuut in een grote ronde pas eind augustus in de Vuelta. De Waregemnaar kreeg vorige week al van teammanager Cédric Vasseur te horen dat hij er niet bij zal zijn, maar moest zich al reserve wel klaarhouden om eventueel in te springen. Van Lerberghe zal nu enkele dagen rusten en trekt volgende week met zijn ploeg op hoogtestage om de Vuelta voor te bereiden.

Record aantal West-Vlaanderen

Toch blijft acht een aanzienlijk aantal als we de voorbije 50 jaar bekijken. Sinds 1979 - Marc Demeyer, Alain Desaever, Hendrik Devos, Lieven Malfait, Wim Myngheer, Michel Pollentier, Roger Verschaeve en Pol Verschuere waren toen de uitverkorenen - verschenen er nooit meer acht West-Vlamingen aan de start van de Tour.

Alleen in 1974 deden we beter met maar liefst dertien stuks: Dirk Baert, Eddy Cael, Wilfried David, Marc Demeyer, Eric Leman, Marc Lievens, Michel Pollentier, Patrick Sercu, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Willy Van Neste, Daniel Verplancke en Roger Verschaeve. Samen waren zij goed voor vier ritzeges, de groene trui en een zevende plaats in het eindklassementen. De kans dat 2018 een herhaling wordt, is logischerwijze onbestaande.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!