Merlijn Decoster (23) geeft het nog niet helemaal op

Merlijn Decoster kende niet zijn beste seizoen. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Merlijn Decoster (23) heeft zijn hoge doelstellingen voor en in 2018 niet kunnen waarmaken. Afgestudeerd als professionele master metser-bouw wilde hij het begrip elite zonder contract ombuigen tot elite met contract, maar de omstandigheden wilden het anders.

Begin september zette Merlijn al een punt achter het seizoen 2018, maar in feite was hij al eind mei gestopt ten prooi aan een kwakkelende gezondheid. “Tijdens de Arden Challenge half april scharrelde ik een verkoudheid op waar ik maar niet meer van afgeraakt ben”, zucht Merlijn. “Mijn prestatievermogen werd er door verlamd, waardoor mijn betere momenten erg schaars waren. In Paris-Mantes-en-Yvelines (UCI 1.2, red.) was ik één van de zes achtervolgers op 18 vroege vluchters die we helaas niet meer te pakken kregen, anders deed ik misschien mee voor het podium.”

“In de Ardense Pijl beleefde ik vervolgens een nog betere dag. Ik voelde mij kennelijk te goed, want ik woekerde met de krachten zodat ik afgepeigerd moest passen op de ultieme helling, de Cornesse, wat mij verbande naar een anonieme 43ste plaats. Daarna kwam het niet meer goed. Rust en heropbouw haalden niets meer uit. Het was helemaal op. Heropladen zat er voor dit jaar niet meer in.”

Frans continentaal team?

“In 2019 moet én zal er veel veranderen”, blikt Merlijn vooruit. “Dan maak ik niet langer deel uit van T.Palm-Pôle Continental Wallon. Ik zoek het nu in de richting van een Frans continentaal team dat zich in de eerste plaats richt op een programma met hoogtemeters, in dat land kan dat geen probleem zijn. Ik besef dat ik (te) weinig adelbrieven kan voorleggen en geen biedende partij ben, maar ik blijf er niettemin van overtuigd dat ik meer in mijn mars heb dan wat ik in 2018 te zien gaf.”

“Zo wil ik er niet uit stappen. Desnoods begin ik als individueel en doe ik het zo goed dat één van de nu nog weifelende teams mij alsnog in de armen sluit. Die handel en wandel zal gecombineerd worden met een passende job als werfleider, die mij gelijk ook meer rust in mijn hoofd zou geven. Zowel in de arbeidsmarkt als in de wielrennerij ben ik dus zoekende. Ik hoop de beide objectieven te kunnen combineren.” (BCA)