Maxime Farazijn: “Winter verloopt beter dan een jaar geleden”

Tom Vandenbussche

Maxime Farazijn (23) kende vorig jaar niet zijn allerbeste jaar als wielrenner, maar de naar Vlamertinge uitgeweken Diksmuidenaar begint vol vertrouwen aan zijn derde campagne bij de profs. Wij spraken Farazijn deze week in het Spaanse Calpe, waar hij met Sport Vlaanderen-Baloise op stage vertoeft. “Iedere prof kent wel eens een minder jaar. In 2018 wil ik de mooie dingen van twee jaar geleden bevestigen.”

Maxime, hoe kijk jij terug op 2017?

“Een moeilijk jaar. Naar de buitenwereld denkt iedereen wel dat het allemaal slecht was, maar dat was niet zo. Soms heb ik ook mooie dingen laten zien of reed ik dienst van een ploegmaat, maar dat zien de mensen natuurlijk minder. Akkoord, het was zeker niet mijn beste campagne, daar moeten we niet over discussiëren. Ik heb zeker niet de stap gezet die ik in 2016 als neoprof wel kon zetten. Iedere prof kent wel eens een minder jaar. In 2018 wil ik de mooie dingen van twee jaar geleden bevestigen.”

Hoe is je winter tot nu toe verlopen?

“Vrij goed eigenlijk. Ik was nog niet ziek en had nog geen blessures. Dat was vorige winter wel anders. Toen was ik voor de ploegstage al eens ziek geweest en sukkelde ik met knieproblemen. Het hele voorjaar was ik op de sukkel, waardoor ik na een tijd trainingen moest overslaan en ik ook mentaal het kopje liet hangen. Nu gaat het een stuk beter. Ik zit ook goed op gewicht en kijk vol vertrouwen uit naar wat komt.”

Wat verwacht je van 2018?

“Ik ben een voorjaarsrenner, dus begint het voor mij vanaf het Vlaams openingsweekend. De weken erna zal ik voldoende kansen krijgen om me te bewijzen. Kansen om te tonen dat ik het verdien om een stap hogerop te zetten, nog altijd het ultieme doel voor een renner van Sport Vlaanderen-Baloise. Daarvoor zitten we hier.”

Hoe ziet jouw programma er de eerste weken uit?

“Ik begin mijn seizoen eind volgende week met La Marseillaise. Daarna volgen de Ster van Bessèges en de Ronde van Oman als voorbereiding op het Vlaams openingsweekend. Daarin rijd ik enkel de Omloop. Daar ben ik blij mee, want de voorbije twee jaar stond ik telkens ook in Kuurne-Brussel-Kuurne aan de start en die combinatie bleek uiteindelijk toch niet zo evident. Je merkt dat zelfs doorwinterde profs almaar vaker passen voor de dubbel.”

Maxime Farazijn:
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier