Maxime De Poorter klaar voor Franse campagne

Na vier jaar als belofte bij EFC rijdt Maxime De Poorter dit jaar voor EC Saint-Etienne Loire. (foto Eric Flamand)
Redactie KW

De stap naar de profs heeft hij (net) niet kunnen zetten, maar met de wielersport was hij nog niet klaar. En dus begint Maxime De Poorter straks vol enthousiasme aan zijn eerste koersen van 2019. Het seizoen van de laatste kans wil hij het niet noemen, maar de Zillebekenaar beseft wel dat hij dringend moet tonen wat hij waard is.

Maxime De Poorter leek lang voorbestemd om het vroeg of laat te schoppen tot beroepsrenner. 2018 moest daarbij het seizoen van de doorbraak worden, maar door pech werd het eerder een jaar om snel te vergeten. “Ik was nochtans sterk aan het voorjaar begonnen”, blikt Maxime terug. “Tot de Tryptique verliep alles uitstekend, maar toen begon de miserie. Knieperikelen, valpartijen, ziektes…. Het was telkens terug naar af. In het najaar boekte ik nog enkele mooie resultaten, maar ik weet ook wel dat het te weinig was om aanspraak te maken op een plaatsje bij een profploeg.”

EC Saint-Etienne Loire

En dus koos de 22-jarige Zillebekenaar voor een Frans avontuur. In zijn eerste seizoen als elite zonder contract zal hij uitkomen voor Espoir Cycliste Saint-Etienne Loire. Wat dus ook wil zeggen dat hij vooral in Frankrijk actief zal zijn.

Het was toch even aanpassen na vier jaar EFC. Maar al bij al is dat vrij goed meegevallen

“Het was toch even aanpassen na vier jaar EFC”, vertelt De Poorter over zijn overstap. “Maar al bij al is dat vrij goed meegevallen. Het gaat er allemaal heel professioneel aan toe en ik heb al een eerste ploegstage in Portugal achter de rug. Bovendien heb ik veel kunnen opsteken van Cyril Dessel, ex-geletruidrager in de Tour de France en nu één van mijn ploegleiders. Na de winter is het altijd wat afwachten waar je staat, maar ik heb er wel vertrouwen in dat mijn conditie in orde is.”

En dus mag het seizoen snel beginnen voor Maxime. Komende week werkt hij nog een tweede stage af, aangevuld met enkele Franse voorbereidingskoersen, en daarna start het echte werk. Met hoofdzakelijk interclubs in Frankrijk en op 17 maart de eerste manche van de Coupe de France. Zijn enige Vlaamse wedstrijd dit voorjaar wordt normaal gezien Wanzeel Koerse op 13 maart.

Verrijking als mens

“Het is anders, maar ik kijk er wel naar uit. Als mens wordt het sowieso een verrijking, maar ik wil natuurlijk vooral sportief iets laten zien! Na een tegenvallend 2018 wil in nog eens tonen wat ik echt kan!” besluit de gemotiveerde West-Vlaming.